Općinski sud u Mostaru presudio: Štrajk sindikata zdravstva nezakonit

Općinski sud u Mostaru presudio: Štrajk sindikata zdravstva nezakonit

HNŽ, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi kao i SKB Mostar tužili su Nezavisni sindikat SKB Mostar na Općinskom sudu u Mostaru koji je presudio da se sindikatima zabranjuje štrajk. Protiv ove presude može se uložiti žalba u roku od 15 dana.

Općinski sud u Mostaru, po sutkinji Gordani Puljarević, na tužbu HNŽ-a, Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi kao i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar protiv Nezavisnog sindikata SKB-a Mostar,  26. ožujka 2021. godine donio je presudu kojom se utvrđuje nezakonitost Odluke/Obavijesti o održavanju štrajka Nezavisnog sindikata SKB Mostar od 01.12.2020. godine i da štrajk koji provodi tuženi (Nezavisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar zastupan po predsjedniku Ivica Anić), nije u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i Zakona o radu FBiH.

“Zabranjuje se tuženom organiziranje i provođenje štrajka započetog 10.12.2020. godine. Obvezuje se tuženi da tužiteljima nadoknadi troškove postupka u iznosu od 2.343,60 KM u roku od 15 dana od donošenja presude”, stoji u Presudi Općinskog suda u Mostaru

U obrazloženju Suda se navodi da su tužitelji (Vlada HNŽ, županijsko ministarstvo zdravstva rada i socijalne skrbi i SKB Mostar), podnijeli tužbu protiv tuženog (Nezavisni sindikat SKB Mostar) u kojoj navode da je tuženi počeo sa štrajkom u 10.12.2020. godine te da su o istom izvijestili i MUP HNŽ i Krizni stožer Ministarstva zdravstva. Navodi se da je u obavijesti sindikata SKB-a navedeno da će štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, uz popis zdravstvenih ustanova, te da će se štrajk provoditi na način da će članovi sindikata svaki radni dan u trajanju od pola sata i to od 10 do 10.30 sati, iskazati prosvjed ispred glavnog ulaza u navedene zdravstvene ustanove uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Između ostaloga, u obrazloženju presude navodi se da su Sindikati imali obvezu najaviti štrajk i HNŽ-u, odnosno, Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi kao i SKB-u Mostar

Također da Sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati nije objavljen na dan najave štrajka, niti je od dana najave do početka štrajka protekao rok od 10 dana te tako, kako se navodi u Obrazloženju presude, “obustava rada koja je nastupila 10.12.2020. godine i Odluka o održavanju štrajka od 01.12.2020. nije zakonita što opravdava i zabranu daljnjeg provođenja štrajka, zbog čega je u cijelosti uvažen tužbeni zahtjev kao osnovan”.

Za predstavnike iz Vlade ova odluka je očekivana, a sindikati već najavljuju žalbu i nastavak štrajka, ali i rigoroznije mjere.

Vlada je na svojoj web stranici objavila presliku presude, a koju možete pogledati OVDJE.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing