Oporba: Korona zakon nova krađa građana

Oporba: Korona zakon nova krađa građana

U cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po gospodarstvo Federacije BiH, sljedećeg dana od objave u Službenim novinama FBiH, na snagu će stupiti Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa.Za usvajanje zakona su glasala 32 izaslanika, protiv je bilo 15 i trojica su bila suzdržana, odnosno, izaslanici SDA, SBB-a, DF-a, HDZ-a, Goraždanska priča, SBiH te SNSD Srpska lista. Protiv su bili izaslanici iz Naroda i pravde, SDP-a te Naše stranke, dok je u Zastupničkom domu ‘Korona-zakon’ dobio podršku minimalno potrebnih 50 glasova.

To znači da će poslovni subjekti imati pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za travanj 2020. godine i svaki sljedeći mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće, prenosi FENA.

Subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vršit se na način da se za mirovinsko – invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, ukoliko u mjesecu za koji se vrši obračun plaće imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u siječnju i veljači 2020. godine, izvješćuje FENA.

Isplata najniže neto plaće zaposlenim nije uvjetovana istovremenim plaćanjem subvencioniranih doprinosa.

Zakonom se uspostavlja Garancijski fond na osnovu kojeg će, u ime i za račun Federacije garancije izdavati Razvojna banka FBiH. Garancije će se koristiti za osiguranje kreditnih linija kod komercijalnih banaka, u cilju ublažavanja i poboljšanja likvidnosti, te olakšanje pristupa financiranju poslovnim subjektima.

Inicijalna sredstva za osnivanje Fonda u iznosu do 80.000.000 KM osigurat će se preusmjeravanjem raspoloživih sredstava Vlade Federacije iz komisijskih poslova i raspoloživih sredstava namjenskih depozita Vlade Federacije koja se vode kod Razvojne banke.

S početkom primjene Zakona zatezna kamata na javne prihode neće se obračunavati i plaćati za dane trajanja stanja nesreće.

Ukida se obveza plaćanja akontacije poreza na dobit za poslovne subjekte, kao i na dohodak od samostalne djelatnosti za 2020. godinu.

Propisano je da će se održavanje stabilnosti pojedinih isplata na dostignutoj razini (mirovina, invalidnina i drugih socijalnih davanja) osigurati uštedama u okviru proračuna Federacije za 2020. godinu, a imajući u vidu posljedice pada prihoda izazvanih stanjem nesreće, kao i da se obveza uskladivanja mirovina, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća neće vršiti u 2020. godini.

Stupanje na snagu ovog zakona omogućeno je danas nakon što ga je usvojio Dom naroda, a ranije Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Oporba: Korona zakon nova krađa građana

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, na svom Facebook profilu donošenje ‘Korona-zakona’ ovako je komentirao:”Koalicija SDA HDZ SNSD DF SD je na Domu naroda sa 32 glasa upravo usvojila Korona zakon u kojem je: ‼️umirovljenicima ukradeno 80 milijuna; ‼️radnicima uskraćeno 406 KM;‼️nezaposlenim uskraćeno 200 KM; ‼️onemogućen moratorij na kredite; ‼️onemogućene subvencije na struju; ‼️uskracen placeni dopust jednom roditelju;‼️onemogućen imovinski karton poslodavaca kao instrument transparentnosti.
Nije mi iznenađenje za SDA, HDZ, SNSD, ali DF i SD neka je SRAMOTA što su građane u ovako teškim trenucima prepustili na milost i nemilost vladajucih hoštaplera. Zajedno kradu milijune na respiratorima i testovima, a građanima uskraćuju osnovne uvjete za život”.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar