Orešković i Tusk: Schengen nema alternative – zaustaviti tijek migranata

Orešković i Tusk: Schengen nema alternative – zaustaviti tijek migranata

Predsjednik Europskoga vijeća Donald Tusk dolšao je u Zagreb i u Banskim se dvorima sastao s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Uoči europskog sastanka na vrhu idućeg ponedjeljka, ovoga tjedna Tusk posjećuje glavne gradove zemalja na takozvanoj zapadnobalkanskoj izbjegličkoj ruti – Beč, Ljubljanu, Zagreb, Skoplje i Atenu. Nakon razgovora s Oreškovićem održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Premijer Tihomir Orešković izjavio je kako su se on i predsjednik Europskoga vijeća ‘konkretno fokusirali na podršku schengenskim pravilima’. Najavljena je potpora Grčkoj koja se nalazi u iznimno teškoj situaciji – te Makedoniji, na čijoj su granici i Hrvatska vojska te policija. Premijer je pohvalio koordinaciju između Austrije, Hrvatske, Srbije i Makedonije.

Donald Tusk se zahvalio premijeru Oreškoviću na toplom dočeku. Naglasio je kako se EU suočava s najvećim izazovom do sad. To je kriza koja dovodi do tenzija između zemalja članica međusobno i susjednih Zemalja. ‘Iluzija je da napuštanjem Schengenskih pravila imamo šanse riješiti ovaj problem. Poštivanje Schengena – nema alternative’, više je puta ponovio Tusk. Dodao je kako je prvi prioritet – brzo zaustaviti tokove migranata i urediti da schengenska pravila poštuju sve članice. ‘One moraju odbiti sve migrante koji ne zadovoljavaju uvjetima za traženje azila u EU-u’, zaključio je. Naglasio je kako EU u rješavanju ovog problema mora surađivati s Turskom.

Granične kontrole ponovno će se uspostaviti u šengenskom području, rekao je Tusk nakon sastanka s austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, nastojeći smanjiti napetost među članicama Europske unije. Tusk je uvjeren da će Austrija pridonijeti rješenju migracijske krize. Na putu iz Ljubljane u Zagreb, predsjednik Europskog vijeća posjetio je izbjeglički centar u Dobovi u Sloveniji. Ondje je oko 450 izbjeglica i migranata koji čekaju kad će biti upućeni prema sjeveru jer im je cilj stići u Njemačku. Tusk je u Ljubljani najavio da će se na summitu idući tjedan – svima koji se nose s izbjegličkim valom ponuditi 300 milijuna eura za humanitarnu pomoć.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar