Orezivanje voća

Orezivanje voća

Ako su vremenske prilike povoljne i tlo nije zaleđeno pripremite rupe za sadnju mladih voćaka.
Povoljan je trenutak je za početak orezivanje voćnjakaPreporuka agronoma : Za najbolje rezultate koristite Kuker škare

Rane promjera većeg od 3-4cm premažite sredstvom za zarastanje rana, tj voćarskim voskom.

Ukoliko niste u jesen sad je vrijeme za krečenje voćaka mješavinom:

  • 5 kg gašenog vapna
  • 0.5 kg kuhinjske soli
  • 0.5 kg sumpora
  • razmuti se u 15 l vode i ostavi da odstoji 2-6 dana

Krečenje se provodi kao mjera protiv pucanja kore usljed temperaturnih razlika dan-noć, zaštita od zečeva, odgađanje kretanja vegetacije, te kao dezinfekcijsko sredstvo protiv bolesti i štetnika.
Idealno je vrijeme za čišćenje debla, tj. otkrivanje štetnika koji miruju u pukotinama kore. Kod jabuke i kruške dobro je odraditi preventivnu zaštitu protiv crvenog voćnog pauka i štitastih uši. Na breskvi i marelici se preventiva protiv gljivičnih oboljenja tipa kovrčavosti lista(Taphrina deformans). Preporučljivo je korištenje efikasnih, a ne toliko štetnih sredstava na bazi bakra.
Ako niste u jesen sada je krajni rok za gnojidnu mineralnim gnojivom (povećani sadržaj kalija i fosfora).Preporuka agronoma : Za najbolje rezultate koristite NPK 7-14-21 gnojivo . Gnoji sa i sa organskim gnojem ili kompostom.

Podrum

Provjetravati podrum kako bi ušao hladni zrak koji pospješuje izdvajanje vinskog kamena. Redovito održavati higijenu podruma i kontrolu vina. Ukoliko niste do sad, krajnje je vrijeme za pretakanje. Vino može od taloga  poprimiti neprijatan miris sumporovodika. Ukoliko se vino nije razbistrilo potrebno je dodati sredstvo za bistrenje. Ako čemo čekati da se vina sama razbistre mogli dovesti u pitanje njihovu postojanost.

Vinograd

U vinogradu početi sa rezidbom, vezanjem i sadnjom. Ukoliko vremenske prilike dozvoljavanju mogu se provoditi agrotehničke mjere kao što su duboka zimska obrada, popravak stupova i armature.
Prvo prskanje u sezovi se provodi sa sredstvima na bazi bakra, a neki iskusni vinogradari preporučaju i dodatak sredstva na bazi sumpora.
Provodi se osnovna gnojidba sa gnojivima sa povečanim sadržajem fosfora i kalija.

 

Povrtnjak i travnjak

Ako vremenske prilike dopuštaju , da tlo nije previše vlažno, kada nema snježnog prekrivača,  prekopati površinu u vrtu koju smo predvidjeli u planiranju za povrtnjak ili cvjetnu gredicu.

 

Travnjake ne dirati , sa košnjom treba pričekati još mjesec dana.

 

Veljača je pravo vrijeme za skiciranje vašeg vrta i donošenje odluka gdje če biti smještene koje kulture ove godine kroz sezonu, jer nakon što neke kulture dozore i napuste površinu na kojoj su uzgajane treba ih zamjeniti novima, nazivamo ih pretkultura, glavna kultura i postkultura.

 

Sjetva

Sjetvu povrtih kultura za vlastiti uzgoj treba obaviti sada , kontejneri za presadnice ,supstrat za sjetvu , sjeme , voda, malo truda i dobra volja sve su što vam je potrebno. Sjetvu na otvorenom također možemo provesti ako to prilike dopuštaju, ali ne treba zaboraviti tako posijane gredice zaštititi od mraza i niskih temperatura. Za to je najbolje koristiti agrotekstil ili foliju, postaviti improviziranu konstrukciju na posijanu gredicu i prekriti. Ne zaboravite krajeve učvrstiti da ih ne otkrije vjetar, a sav posao bude uzaludan.

Sjetva ranih sorti povrća: peršin, rotkvica, korabica ,salata, radič, paprika, patliđan, rajčica,kupus i sve zeljaste biljke, blitva te drugih kultura. Stavite ih u posudice ili kontejnere na toplo i svjetlo mjesto najčešće uz prozor ,ili zatvoreni balkon. Presadnice uzgojene na ovakav način presađujemo idući mjesec u plastenik ili neku od verzija zaštičenog prostora, ne na otvoreno jer još nije nastupilo bezmrazno razdoblje, pa bi kulture poput rajčice, paprike, patliđana itd… mogle nastradati nepovratno.

 

Ukrasni vrt i cvjetne gredice pregledati i ako je došlo do oštećenja na trajnicama tijekom zimskog perioda sada je vrijeme za pomoć tim biljkama da bi što bolje startale u novoj sezoni. Ukrasno grmlje treba podšišati, ruže čim dopusti tlo i bude pogodno za obradu posaditi i poklopiti ih sa praznim staklenim teglicama, te posaditi grmlje i manja stabla.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar