• Vrtlarski radovi u veljači
  • Vrtlarski radovi u veljači
  • Vrtlarski radovi u veljači
  • Vrtlarski radovi u veljači
  • Vrtlarski radovi u veljači
  • Vrtlarski radovi u veljači

Vrtlarski radovi u veljači

Siječanj nas pozdravlja, maše i zatvara svoja vrata do sljedeće godine, a veljača je jedva dočekala svoj red kako bi nam opet dokazala koliko voli biti prevrtljiva.

Zato ćemo u tekstu dati naputke što bi trebalo raditi u vrtu narednih mjesec dana i što se događa ako ste brinuli u jesen i zimu

Pošto i nismo imali neku oštru zimu i ako ste na vrijeme posadili lukovice, razveseliti će vas prvi proljetni cvjetovi. Ako zemlja nije zaleđena još uvijek možete posaditi lukovice ljiljana koji se sadi od rujna do travnja.

Rane lukovice koje cvjetaju ljeti su dalije i gladiole. Postoji još i gaigantski poriluk, plavi poriluk. Možete ih posaditi sada, a rast i razvoj početi će nešto kasnije. Trik za zaštitu poriluka od sive plijesni je poriluk zasađen između redova jagoda.

 

Rani krumpir proklija u veljači, a sadi se u ožujku

 

Krumpir koji ste mislili posaditi nabavite prije sadnje ili klijanja.
Bačve za kišnicu možete kupiti u trgovinama ili upotrijebite neku staru, neophodno je da ima odvod kako kišnica ne bi zaudarala. U njoj skupljajte vodu za sušni period, biljke vole meku kišnicu.

U drugom tjednu veljače možete posijati bob na zaštićeno mjesto ako ga pokrijete trskom u slučaju mraza.
Korisni korov koprivu možemo naći ako je vrijeme blago. Napravite juhu ili je pripremiti na masalinovom ulju sa češnjakom, pročišćava organizam.

Vrijeme je za rezidbu voćnjaka. Kod mlađih voćaka primjenjujemo rezidbu kako bi formirali uzgojini oblik. Drugi način rezidbe je na rodnost koja ovisi o vrsti voćke. Ovu rezidbu obavljamo kako bi povećali rodnost, pa je važno razlikovati rodne od nerodnih izboja. U četvrtom tjednu veljače na voćke ( jabuka, kruška, trešnja ) nakalemite neku plemku i na taj način stara voćka može rađati nove sorte.

Ako ste u toplijim krajevima možete početi sa orezivanjem ruža. Ako imate cvjetni grm pazite kod obrezivanja u veljači jer je važno znati kada cvjeta i kada nastaju pupoljci. Što znači, ako cvjetaju rano, već pred kraj veljače imaju pupoljke, nemojte obrezivati kako ne bi došlo do necvjetanja. Grmove obrezujte nakon cvjetanja.

Želimo li rano uzgajati kelj pupčar onda se sije u staklenik u veljači, a u travnju se presađuje u vrt

Vrijeme je za skidanje reznica sa puno vrsta šiblja. Režite odrvenjele, izrasle posljednje godine, dugačke 20-30 cm i režite ispod pupoljka. Ubadaju se u zemlju u redovima oko 15 cm razmaka.

 

Najbolje je koristiti kultivirani tresetni supstrat prilikom presađivanja, sjetve ili pikiranja koji se može kupiti. Sadrži sve potrebne hranjive sastojke, a nema sjemena korova i zaraznih klica.

Nadam se kako će vam ovi mali naputci pomoći oko brige za vaš vrt u narednom mjesecu.

 

/Izvor: Vrt.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing