Original Daytonskog sporazuma pronađen kod Željka Kuntoša

Original Daytonskog sporazuma pronađen kod Željka Kuntoša

Željko Kuntoš, nekadašnji član osiguranja Dragana Kalinića, uhapšen je na Palama, nakon što je policija u njegovim stambenim prostorijama pronašla originalnu verziju Daytonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, javila je BN televizija pozivajući se na neslužbene izvore.

Kuntoš je bio vozač bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića.

Osumnjičeni je uhapšen zbog postojanja mogućnosti trgovine utjecajem i zloupotrebe, rekao je ranije načelnik Uprave MUPRS-a za organizirani i teški kriminalitet Darko Ilić za RTRS.

Podsjećamo, dugo vremena traga se za čak dva originalna primjera Daytonskog sporazuma, i to za srbijanskom i bh. verzijom ovog dokumenta. Problem nestanka ovih dokumenata u Srbiji aktualiziran je kada je Ivica Dačić, ministar za vanjske poslove Srbije izjavio da država koju predstavlja ne posjeduje takav dokument, te da je on nestao tokom petolistopadske revolucije u Beogradu.

S druge strane, nestala je i originalna verzija Daytonskog sporazuma iz Sarajeva, a kako se navodi “njemu se gubi svaki trag” još otkako je avionom stigao 1995. godine iz Pariza na sarajevski aerodrom. Službeni primjerak ovog dokumenta nikada službeno nije dostavljen Predsjedništvu BiH, ni Ministarstvu za vanjske poslove BiH, a ne zna se ni gdje je pohranjen.

Još uvijek nije poznato čiji primjerak je pronađen večeras na Palama, te bi istraga trebala pokazati pravo porijeklo dokumenta.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar