Osječanin kažnjen zbog oglasa na Fejsu da sastavlja namještaj: “Odlazim iz prćije”

Osječanin kažnjen zbog oglasa na Fejsu da sastavlja namještaj: “Odlazim iz prćije”

JAVNIM prostorom jučer je odjeknula vijest kako je jedan Osječanin nepravomoćno kažnjen jer je na Facebooku nudio stolarske usluge za koje nema prijavljen obrt. Sud ga je prvostupanjskom presudom kaznio s 1500 kuna. – piše Index.hr

Napušta Hrvatsku

Došli smo do tog Osječanina. Radi se o 41-godišnjem vozaču kamiona Petru Radiću, rođenom Vukovarcu, koji nam je kazao, između ostalog, da zbog ovog slučaja napušta Hrvatsku. Podsjetimo na sam događaj.

Radić je u rujnu prošle godine na Facebookovom Marketplaceu (Facebookova verzija oglasnika) napisao da montira namještaj i postavlja laminat. Nakon što je objavio oglas, na njega se javio tržišni inspektor.

Osječanin je zanijekao krivnju, navevši u obrani da prekršaj nije počinio jer nije kao fizička osoba oglašavao obavljanje djelatnosti uslužne montaže namještaja i postavljanja laminata. Pravdao se da je stavio oglas koji je glasio: “Montaža namještaja, postavljanje laminata za stare, nemoćne i invalide bez naknade.”

“Rekao mi je da je kazna mogla biti 15.000 kuna”

Ispričao nam je više o svemu što je bilo.

“Vozio sam kamion i dobio poziv. Čovjek me pozdravio, kaže da je vidio oglas, onda da ja to ne mogu raditi. Kaže da je inspektor. Rekao sam mu da to radim volonterski. No, dodao je da bi došao sastaviti zapisnik, da nije ništa strašno. Hajde, rekao sam mu da dođe”, rekao je za Index.

“I došao je čovjek, napisao je 5500 kuna kaznu. Rekao sam mu da je prvotno kazao da nije ništa strašno, a on mi je na to rekao da je kazna mogla biti 15.000 kuna. Dodao je da se mogu žaliti. Tako sam se žalio. I, evo, dobio da trebam platiti 1500 kuna”, govori.

Pitamo ga kako se osjećao zbog svega. “Napuštam ovu slučajnu, korumpiranu, nakaradnu i mogao bih do besvijesti nabrajati kakvu sve državu”, riječi su Petra Radića.

“Taj inspektor nije našao da u svom jadnom, mizernom i uhljebničkom životu priupita sve velike poduzetnike u Osijeku i okolici što i kako rade nezakonito”, kaže.

Inače, sutkinja je bila Dunja Bertok, koja je pod povećalo javnosti dospjela zbog suđenja protiv bećarca Branimira Čolakovića, protiv kojeg je optužni prijedlog podignula Policijska uprava osječko-baranjska, Policijska postaja Belišće, jer je njihovoj službenici Mariji Iličić pjevao bećarac: “Mala moja, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se naguzi.”

“A i sutkinja je posebna priča, žena kojoj je vrhunac slave bilo eksponiranje u slučaju bećarac pa joj je sad nebo granica”, govori.

“Gdje su bili za sve plaće koje sam dobio na ruke?”

Dodaje da njih dvoje plaćaju oni koji nešto rade i privređuju ovom društvu.

“Eto, ja sam se javio na broj mobitela, oni su to utvrdili, a Interpol je na aparatima kad uvidi tu učinkovitost. A ja bandi neću platiti jednu jedinu kunu!” izjavio je.

“Svih ovih godina pokušavaš, trudiš se, radiš, ali nema od ovoga ništa. Toliko me puta bilo sramota otići i prijaviti se na biro kad su firme propadale, a ja ostajao bez posla, a sad me zanima gdje su inspektori bili za neuplaćeni radni staž, gdje su bili kad je plaća bila na ruke? Ako bi je uopće bilo…”, kaže.

“Na meni su našli trenirati strogoću. Odlazim za sva vremena iz ove prćije i nakarade”, kazao je on.

Pitamo ga kamo će ići.

“Idem u Irsku. Ovo ovdje je katastrofa. Plati ovo, plati ono, više ne znam što da plaćam. Idem. To je 100 posto sigurno. Unajmit ćemo manji stan jer supruga i dijete ostaju, a ja bih u Irskoj radio kao vozač”, zaključio je Radić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar