Osobne i službene dokumente priznavat će sve zemlje EU

Osobne i službene dokumente priznavat će sve zemlje EU

Europska komisija pozdravila je u četvrtak dogovor europskih zakonodavnih institucija o međusobnom priznavanju službenih dokumenata, koji bi znatno pridonijeli slobodi kretanja u Europskoj uniji.

Vijeće EU i Europski parlament postigli su dogovor o uredbi koja će omogućiti da se dokumenti poput rodnog lista, izvoda iz matice vjenčanih ili umrlih, potvrde o nekažnjavanju i slično međusobno priznaju."Ovo je korak naprijed za građane EU koji rade i žive u nekoj drugoj zemlji članici, izvan svoje zemlje. To će im olakšati svakodnevni život u situacijama kada se sele unutar EU ili kada zasnivaju obitelj u nekoj drugoj zemlji članici. Ovaj dogovor je korak naprijed u potpori građanima koji žele koristiti jedno od temeljnih načela EU – slobodu kretanja", rekla je povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.

Prema novoj uredbi građani će moći tražiti standardne formulare na svim službenim jezicima EU za cijeli niz dokumenata, čime će izbjeći troškove prevođenja svojih nacionalnih dokumenata na neki drugi jezik.

Nova uredba bit će izglasana u Europskom parlamentu 11. studenoga, a 3. prosinca formalno će je potvrditi Vijeće za pravosuđe, nakon čega će stupiti na snagu čim se objavi u službenom glasilu EU.
hercegovina.info
 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar