“SVE OTIŠLO U HERCEGOVINU” Biskup Komarica iskritizirao hrvatsku državu

“SVE OTIŠLO U HERCEGOVINU” Biskup Komarica iskritizirao hrvatsku državu

Banjolučki biskup Franjo Komarica ocijenio je kako Hrvatska unatoč iskazanoj dobroj volji do danas nije uspjela izgraditi strategiju učinkovite pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini jer je ona u proteklim godinama usmjeravana samo k nekim dijelovima te zemlje.
Biskup Franjo Komarica istaknuo je kako je od sadašnjih najviših hrvatskih dužnosnika dobio obećanja kako će se to nastojati promijeniti prije svega s ciljem potpore održivom povratku brojnih prognanih.
U intervjuu koji je u ponedjeljak objavilo sarajevsko “Oslobođenje” biskup Komarica iznio je i neskrivenu kritiku ponašanja i djelovanja onih dužnosnika u BiH koji tvrde da predstavljaju hrvatski narod u toj zemlji upozoravajući kako se takvi ponašaju protivno temeljnim interesima Hrvata da budu jednakopravan narod na svakom dijelu teritorija BiH.
Banjolučki je biskup upozorio kako je u biti riječ o dva povezana problema. Zbog nedostatka cjelovite strategije pomoći Hrvatima u BiH potpora koja je u protekla dva desetljeća dolazila iz Hrvatske mahom je bila usmjeravana k Hercegovini te manjim dijelom k ostalim krajevima unutar Federacije BiH.
“Daleko najmanji dio i to kontinuirano išao je satrvenim i opustošenim hrvatskim selima i protjeranim i razbijenim obiteljima po gradovima entiteta Republike Srpske”, kazao je biskup Komarica dodajući kako su uzaludna bila opetovana nastojanja, a i molbe u proteklim godinama da se takav pristup promijeni i tako pomogne onima koji su najviše propatili jer su bili izravno izloženi progonima samo zbog toga što su Hrvati i katolici.
Određeni rezultati, kako je pojasnio Komarica, postignuti su samo zahvaljujući značajnoj potpori iz Hrvatske sustavu katoličkih škola u Bihaću i Banjoj Luci te na području Vrhbosanske nadbiskupije.
“Sadašnje hrvatsko državno vodstvo dalo mi je obećanje kako će se više pozabaviti dramatičnom situacijom ovdašnje hrvatske populacije i poticati održivi povratak onih stotina obitelji koji su se meni javile zadnjih dana i tražile pomoć”, kazao je biskup Komarica.
On je još jednom upozorio kako je stanje u kojemu žive preostali Hrvati na teritoriju RS “katastrofalno” ističući kako je to tako zbog odnosa hrvatskih političara u BiH prema njima.
“Žalosna je činjenica da se čak ni politički predstavnici konkretno hrvatskog naroda u BiH uopće ne pitaju niti se zauzimaju za nasilno nestali veliki dio vlastitog naroda”, kazao je biskup Komarica ukazavši kako su se mnogi hrvatski političari u BiH bezočno ponašali osobno se obogativši na račun navodne brige za Hrvate kojima ne samo da ničim nisu pomogli nego su izravno radili protiv njihovih interesa.
Činjenica da su Hrvati u svim dijelovima BiH, a ne samo u onima u kojima je vlast tijekom rata kontrolirao HVO još 1992. godine sudjelovanjem na referendumu jasno rekli da žele ostati u cjelovitoj BiH kao državi ravnopravnih naroda daje im za pravo da na toj ravnopravnosti inzistiraju i danas, bez obzira koliko ih je u nekim dijelovima zemlje, istaknuo je biskup Komarica.
“Nepopravljiva je šteta za domaći hrvatski narod što u ovih proteklih dvadesetak godina nije mogao imati svoje vlastite, istinske, moralne, humane, principijelne domoljube i rodoljube nego tek više ili manje puke poslušnike uskogrudnih stranačkih ili interesnih opcija”, kazao je banjolučki biskup. (Hina)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar