Otkupit će 100 i više tona šljive, a šire i uzgoj povrća u Posavini

Otkupit će 100 i više tona šljive, a šire i uzgoj povrća u Posavini

Pred posavskim voćarima i povrćarima je velika prilika – tvrtka Podravka iz Koprivnice (Hrvatska) je na održanom sastanku sa Braniteljskom zadrugom “Posavina plod” Orašje potpisala ugovor o otkupu 100 tona šljive, sorte Čačanska rodna i Požegača, po cijeni 40 eurocenti za kilogram. Predstavnici Podravke čak su izrazili spremnost otkupiti i veće količine koje se pojave na tržištu.

Sigurnost plasmana za voćare

Prema riječima direktora Zadruge Marijana Oršolića, cijena je izuzetno povoljna, s tim da su u njoj troškovi otkupa, manipulacije i transporta do Podravke. U narednom periodu Zadruga će izaći s otkupnom cijenom prema proizvođačima i za sada je zanimanje dosta dobro.

Posavina je tradicionalno poznata po proizvodnji šljive i na našem području ima oko stotinu hektara nasada. Ostvarenjem suradnje sa Podravkom, poljoprivrednici bi dobili sigurnost plasmana, što bi povećalo interes za proizvodnjom ove kulture. Praksa je pokazala da se poljoprivrednicima najveći problem javlja nakon što proizvedu određene kulture. Dođemo u situaciju da nemamo tržište, nakupci nas ucjenjuju i tu smo bili nemoćni. Bilo je slučajeva da su poljoprivrednici bacali gotove proizvode, ne želeći prodavati u bescjenje“, naglasio je Oršolić.

Nedostaje im i krastavaca, feferona i paprike

No, na ovom je sastanku Podravka iskazala i ozbiljnu inicijativu o proširenju proizvodnje povrća na području Posavine pa je povrće bilo središnja tema sastanka, a stručnjaci iz Podravke svojim su savjetima željeli upoznati poljoprivrednike sa specifičnostima proizvodnje povrća za preradu, navodi Radio Orašje.

Njihovi predstavnici su istaknuli da za kulture, kao što su krastavci, feferoni i crvena paprika-tzv roga, nedostaje sirovina, pa su zainteresirani da tu proizvodnju pokrenu i na području Posavine, gdje već postoji tradicija proizvodnje konzumnog povrća.

Tlo u Posavini, s klimatskim, pedološkim i hidrološkim uvjetima, dobro je za proizvodnju povrća namijenjenog za preradu, kako s lijeve tako i desne obale rijeke Save. Poljoprivrednicima u Posavini posebno je ponuđena proizvodnja krastavaca kornišona, feferona i crvene paprike, pogodna za obitelji s 3-4 člana. Kulture se izuzetno isplative kao dodatni izvor prihoda za obitelj, a potrebne količine su neograničene“, kazao je dr. Zdravko Matotan, direktor razvoja poljoprivrede Podravke i jedan od najkvalitetnijih stručnjaka u oblasti proizvodnje i zaštite u povrćarskoj proizvodnji.

Zaštitna sredstva sa EU liste

Za 15-tak dana uslijedit će novi susret u Orašju na kojem će stručnjaci iz Podravke predstaviti način proizvodnje šljive i mjere zaštite protiv bolesti i štetočina.

U BiH postoje određena sredstva koja nisu dozvoljena u EU, stoga ćemo predstaviti zaštitna sredstva sa EU liste kako bi se poljoprivrednici prilagodili propisima EU i izbjegli nesuglasice pri uvozu proizvoda u RH“, naglasio je dr. Zdravko Matotan.

 

/Izvor: Agroklub.ba/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar