Otvoren jedan od najvećih medicinskih skupova u BiH (FOTO)

Otvoren jedan od najvećih medicinskih skupova u BiH (FOTO)

Dvodnevni kongres je okupio eminentne stručnjake iz područja gastroenterologije, infektologije i abdominalne kirurgije te porodične medicine iz 15 zemalja svijeta

U petak je u Hotelu Mepas u Mostaru upriličeno svečano otvaranje 16. međunarodnog euroazijskog kongresa gastroenterologa i hepatologa te 6. naučni simpozij gastroenterologa i hepatologa BiH.

Kongres

Dvodnevni kongres je okupio eminentne stručnjake iz područja gastroenterologije, infektologije i abdominalne kirurgije te obiteljskeđ medicine iz 15 zemalja svijeta, a priliku da otvori kongres imao je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Marinko Čavara, koji je tom prigodom kazao kako je važno naučno usavršavanje liječnika, kao i razmjenjivanja iskustava i stjecanja novih znanja na ovakvim skupovima.

Predsjednik Euroazijskog udruženja gastroenterologa Hasan Ozkan naglasio je važnost ovakvih događaja tokom kojih su stručnjaci dijele spoznaje suvremene gastroenterologije i hepatologije.

Najznačajnija oblast

Enver Zelem sveučilišni profesor iz Tuzle je rekao da je ovo je jedna od najznačajnijih oblasti medicine, koja okuplja naučnike iz oblasti gastroeneterologije od Indije i Japana preko Turske sve do naše regije.

“Mi smo mala zemlja i mi se objektivno ne možemo usporediti s drugim zemljama. Upravo zato su važni ovakvi sastanci i kolaboracija između nas i cijelog svijeta, zemalja regije kao i zemalja euroazijske asocijacije na čijem čelu je profesor Hasan Ozka”, rekao je Zelem.

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar