OTVOREN SAJAM U MOSTARU: Obratili se Brnabić, Plenković, Krišto, Nikšić….

OTVOREN SAJAM U MOSTARU: Obratili se Brnabić, Plenković, Krišto, Nikšić….

Veleposlanica Države Izrael za BiH Galit Peleg u utorak je svečano otvorila Međunarodni sajam gospodarstva 2023. u Mostaru koji je 24. put ugostio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste.

Veleposlanica je naglasila da je mostarski sajam mjesto brojnih prilika, partnerstava i novih projekata

“Zadovoljstvo mi je što je Država Izrael ovogodišnji partner sajma čime imamo dodatnu priliku ojačati, prije svega, ekonomsko partnerstvo, ali i druge oblike suradnje”, istaknula je ona proglasivši sajam otvorenim, javlja Dnevni.ba

Otvoren sajam u Mostaru(Foto FENA/Mario Obrdalj)

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je prilikom prigodnog obraćanja kako će se tijekom sajma koji traje do subote, 6. svibnja, organizirati mnoštvo poslovnih i tematskih konferencija, stručnih skupova i okruglih stolova.

“Počašćeni smo time što je Država Izrael zemlja partner ove godine. Veliki je to korak u razvijanju odnosa između zemalja te očekujemo da će ova suradnja rezultirati izraelskim ulaganjem u Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Bošnjak.

Također je dodala da će Republika Hrvatska biti zemlja-partner Sajma gospodarstva u Mostaru iduće godine

Pored veleposlanice Države Izrael za BiH Peleg i direktorice Sajma gospodarstva Bošnjak, nazočnima su se obratili gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Otvoren sajam u Mostaru(Foto FENA/Mario Obrdalj)

Nakon pozdravnih govora, visoka izaslanstva krenula su u obilazak sajamskog izložbenog prostora gdje nazoče svečanom otvaranju Nacionalnog štanda Zemlje partnera Države Izrael.

Na sajamskom izložbenom prostoru danas se predstavlja više od 700 izlagača iz 30 država

Organizatori su istaknuli kako je napravljen dodatni iskorak u odnosu na prethodne godine te da je Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. velika prilika za upoznavanje gospodarstvenika, a sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023. kako su Hrvatska i Bosna i Hercegovine strateški partner, i u političkom, i u gospodarskom smislu, te je najavio daljnje jačanje gospodarskih veza dviju država.

“Drago mi je da se današnji sajam održava u kontekstu važnog, promijenjenog okolnosnog elementa za Bosnu i Hercegovinu, a to je da je Bosna i Hercegovina od prosinca prošle godine postala država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. To je veliki korak naprijed, velika vrijednost za cijelu zemlju i, po meni, nakon ovih hrabrih odluka visokoga predstavnika, stvara okvir za napredak, za gospodarski razvoj i za dublju integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju”, kazao je Plenković u svom govoru.

Dodao je kako su za gospodarski napredak svake zemlje od ključne važnosti politička stabilnost i funkcionalne institucije

“Ovi recentni krupni politički koraci koji su se dogodili formiranje Vlade FBiH, po meni, daju jasan signal gospodarstvu i svim građanima BiH, svim konstitutivnim narodima, ali i svim drugima, da je pred BiH razdoblje bržeg i intenzivnijeg razvoja”, kazao je.

Otvoren sajam u Mostaru(Foto FENA/Mario Obrdalj)

Plenković je istaknuo kako je Republika Hrvatska u posljednjih sedam godina otkad je on na čelu hrvatske vlade, upravo zahvaljujući političkoj stabilnosti realizirala većinu svojih strateških ciljeva, poput dublje integracije u šengenski prostor i euro područje.

Naveo je kako se europske zemlje u posljednje tri godine suočavaju s izazovima bez presedana, od korona-krize do poremećaja na tržištu energenata i inflatornog pritiska, koji su uzrokovani ruskom agresijom na Ukrajinu.

“U tom svjetlu vidim i mogućost intenziviranja naše suradnje. Hrvatska je važan, ja bih rekao strateški partner, i u političkom, i u gospodarskom smislu. Trgovinska razmjera je dosegnula u 2022. četiri milijarde eura. Povećali smo je za 50 posto u odnosu na ranije godine, a brojevi u ovoj godini govore da je ta razmjena veća za 10 posto nego što je bila u prošloj godini. To može samo značiti da će naša gospodarska upućenost i naslonjenost jedni na druge, biti sve veća”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je njegova želja da suradnja bude na korist objema stranama te je podsjetio da je Hrvatska do sada investirala 1,3 milijarde eura u bh. gospodarstvo.

“Hrvatska je odlučna da pomogne BiH u energetskom pogledu i stoga, u kontekstu energetske krize, gdje smo svi zajedno suočeni s potrebom diverzifikacije opskrbnih pravaca, želimo ponuditi BiH dodatnu stratešku vrijednost koju je Hrvatska osigurala izgradnjom terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, čije ćemo kapacitete dodatnom investicijom s 2,8 milijardi kubika plina podići 6,1 milijuna kubika plina”, kazao je hrvatski premijer.

U tom kontekstu, istaknuo je, Hrvatska je spremna investirati u južnu plinsku interkonekciju preko koje bi Bosna i Hercegovina dobila plin iz Hrvatske

“Mislim da je to dugoročno gledajući od strateškog značaja i želio bih da to učinimo u partnerstvu s Europskom komisijom i s Europskom bankom za obnovu i razvoj, ali prije svega, u partnerstvu s institucijama BiH”, kazao je Plenković.

Najavio je zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH 20. lipnja u Zagrebu na kojoj će se, kako je rekao, naći brojne točke suradnje i nastojati dati politički puls daljnjem unaprjeđenju suradnje.

“Naša potpora je iskrena, prijateljska, dobronamjerna. Bit ćemo kao i do sada najangažiraniji odvjetnik Bosne i Hercegovine na putu u Europsku uniju, i želimo da to partnerstvo ima svoj odraz i na unaprjeđenje gospodarskih odnosa”, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je u utorak na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru o važnosti gospodarske suradnje u regiji te pozvala sve dužnosnike iz BiH da razmisle o uključivanju u inicijativu Otvoreni Balkan.

Poručila je kako zemlje regije trebaju razvijati miran, stabilan i prosperitetan Balkan za sve svoje građane i gospodarstvenike

“Cjelokupno naše izaslanstvo pokazuje značaj koji mi pridajemo Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, ali i našim odnosima s BiH i generalno s čitavom regijom s obzirom na to da sam u nedjelju, prije 48 sati, bila u Zagrebu i imala dobre, konkretne i konstruktivne razgovore s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Nadam se da ćemo i u narednim tjednima i mjesecima nastaviti zajedno razvijati jedan miran, stabilan i prosperitetan Balkan za sve naše građane i gospodarstvenike”, ustvrdila je Brnabić.

Spomenula je da je u posljednjih 10 godina udvostručena bilateralna razmjena između BiH i Srbije, a također i to da je BiH drugi izvozni partner Srbije, dok je Srbija treći izvozni partner Bosni i Hercegovini.

“Kada pogledate ta tri parametra potpuno vam je jasno, ne samo to koliko smo upućeni jedni na druge i koliko smo jedni drugima važni, već i koliki je potencijal koji naši građani ne vide, pa djeluje da je nekada neka druga zemlja važnija gospodarski za nas”, nadodala je srbijanska premijerka.

Izrazila je uvjerenje i da će ovi podaci slijedeće godine biti još bolji

Na kraju je pozvala sve iz BiH da razmisle da se uključe u inicijativu Otvorni Balkan, jer to, kako kaže, praktički nema nikakve veze s politikom, osim što će smanjiti tenziju u ovom trenutku.

“Dobro bi nam došla veća uključenost i BiH i svakako Crne Gore, a ta inicijativa govori o uzajamnom otvaranju granica, potpuno slobodnom protoku ljudi, roba, usluga i kapitala”,  zaključila je Brnabić.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, obraćajući se na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, kazao je kako se nalazimo u izazovnom vremenu s kojima se suočava društvo i cijela EU, te kako danas, više nego ikada, u vrijeme rastuće polarizacije na domaćem i međunarodnom planu, trebaju inicijative koje integriraju, promoviraju suradnju i povezuju.

Prema Nikšićevim riječima, ekonomija je jedna od ključnih integrativnih čimbenika u društvu, a mostarski sajam važan međunarodni događaj koji zavrjeđuje posebnu pozornost i podršku svih čimbenika domaćeg i regionalnog poretka

“Prisustvom premijera Republike Srbije i Republike Hrvatske, uz našu predsjedateljicu Vijeća ministara BiH, šalje se važna pozitivna poruka o razumijevanju potrebe naše uzajamne suradnje za zajedničko dobro ljudi na obje strane bosanskohercegovačke granice te unutar BiH”, istaknuo je Nikšić.

Kazao je kako prisustvo međunarodnih predstavnika smatra snažnim povratkom i angažmanom EU, koja je, kako je rekao, otvorena i spremna surađivati s novim vlastima u BiH na svim razinama kako bi zemlja krenula ka EU integracijama.

Naveo je kako se s partnerom ovogodišnjeg mostarskog sajma, državom Izrael, moraju graditi prisni i otvoreni odnosi, istaknuvši kako je uprav Izrael primjer države koja se ubrzano razvija uz maksimalno korištenje resursa koje ta država ima na raspolaganju.

“Na nama u BiH je da ispravno, savjesno i s pažnjom dobrog domaćina koristimo vlastite resurse, znanje i kapacitete za dobrobit našeg društva, a internacionalna suradnja, prije svega s našim susjedima, mora poslužiti kao dodatni razvojni impuls koji će doprinijeti stabilizaciji političkih i ekonomskih prilika, nadam se ne samo ovog dijela regije i Europe, nego i na širem planu”, kazao je premijer Nikšić.

Ustvrdio je kako su pred Bosnom i Hercegovinom brojni izazovi, a događaji poput današnjeg primjer dobre prakse kako se s njima treba suočavati

Pozivajući se na podatke Svjetske banke, Nikšić je naveo kako se BiH sporije i teže od očekivanog oporavlja od pandemijske krize, te da su posljedice rata u Ukrajini na domaće ekonomske prilike također izraženije od očekivanih razina.

“Rizik od siromaštava se povećava, a razvojni kapaciteti poput izvoznih i investicija u mala i srednja poduzeća su u opadanju kao i ulaganja u kapitalne projekta. Svjetska trgovinska organizacija za BiH ističe kontinuirani negativan omjer pokrivenosti uvoza izvozom u iznosu -3,7 milijardi dolara”, upozorio je.

To su trendovi na koje se treba fokusirati i raditi da ih promijenimo, dodao je

“Stabilno okruženje za investitore neće se napraviti samo od sebe. Mi koji stojimo ovdje smo ključni činitelji regionalnog poretka koji takvu stabilnost trebamo kreirati”, kazao je Nikšić.

Jedan od velikih izazova s kojima se domaće vlasti moraju suočiti je iseljavanje stanovništva, kazao je Nikšić.

Naveo je kako se iz BiH, prema relevantnim podacima, iselilo pola milijuna stanovnika u zadnjih osam godina.

“Prema UN podacima za 2022. godinu, BiH je zemlja s najvećim brojem smanjenja stanovnika na svijetu. Jedino cjepivo protiv „bijele kuge“ jeste ekonomski razvoj. Moramo našim ljudima ponuditi bolji normativni okvir, bolje uvjete za privređivanje i ostanak ovdje”, poručio je Nikšić.

Na kraju se osvrnuo na bilateralnu suradnju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, istaknuvši kako od Zagreba očekuje „da bude ruka koja će nas povući u vlak europskog razvoja“

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar najznačajnija je manifestacija u regiji, on je simbol naše zajedničke predanosti razvoju gospodarstva Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije, te događaj koji ne poznaje granice i neprestano raste, kazala je na otvaranju sajamske manifestacije predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

“Mostarski sajam simbol je naše zajedničke predanosti razvoju gospodarstva BiH, ali i cijele regije. Svojom dugogodišnjom tradicijom postojanja izrastao je u mjesto okupljanja svih ključnih sudionika u gospodarstvu naše domovine, susjedstva, ali i mnogo šire, o čemu svjedoče sve češća partnerstva s međunarodnim korporacijama i zemljama”, kazala je Krišto.

Dodala je kako ovogodišnji sajam po zainteresiranosti i broju prijavljenih izlagača nije samo događaj lokalnog karaktera, već događaj koji ne poznaje granice i koji neprestano raste.

“Sajam je i ogledalo razvoja našeg poduzetništva, posebno obiteljskog, poduzetništva žena i mladih koje je krucijalno za razvoj svakog gospodarstva kroz nova zapošljavanja, inovativnost i rast konkurentnosti. Mostar i Hercegovina, ali i drugi krajevi u BiH odavno su mjesta za investicijske prilike gdje se ljudi ističu svojom marljivošću i inovativnim duhom i čini me sretnom što se naša zemlja ističe i postaje središte održavanja prepoznatljivih i višestruko korisnih poslovnih skupova i državnih konferencija”, kazala je Krišto.

Navela je da će se u Mostaru danas i ovih dana susresti predstavnici institucija vlasti, kreativci, vizionari i profesionalci, te time stvoriti dugoročnu osnovu za povjerenje i suradnju.

“Iskoristite ovo mjesto za stvaranje novih mostova i poslovnih prilika. Mostarski sajam i ove godine je, 24. put za redom, otvorio vrata brojnim domaćim i inozemnim tvrtkama iz regije, Europe i svijeta i pružio mogućnost da se promoviraju, steknu nove vještine, saznanja o novim trendovima i tehnologijama, te uspostave nove poslovne i prijateljske kontakte. Pružio je i mogućnost svima onima koji žele proširiti svoje poslovanje na nova tržišta ili se povezati s drugim strateškim partnerima”, kazala je Krišto.

Istaknula je kako je dinamična i plodonosna gospodarska suradnja ključ ekonomskog rasta i razvoja kako BiH, tako i regije

“To je posebno bitno u vremenu današnjice u kojem se svijet, regija, pa i BiH suočava s raznim krizama što za posljedicu ima snažne inflatorne pritiske i rast cijena energenata, hrane, a i sirovina. Sve te činjenice zahtijevaju jedinstven angažman svih aktera na tržištu kako bi dali doprinos ublažavanju negativnih posljedica krize i kreirali povoljniju poslovnu klimu”, dodala je.

Po njezinim riječima, Mostar je danas najbolja pozornica za inovacije i lansiranje proizvoda, stvaranje novih poslovnih prilika i povećanje vidljivosti kroz razmjenu znanja i iskustva.

“To je pozitivan signal domaćim i stranim investitorima da ulažu u Bosnu i Hercegovinu. Na taj način stvaramo održiva radna mjesta što bi svakako u konačnici imalo pozitivan učinak na demografiju, gospodarski rast, a i cjelokupan društveno-ekonomski razvoj”, istaknula je Krišto.

Osvrnula se i na ovogodišnju zemlju-partnera Sajma, državu Izrael, istaknuvši kako je to jedna od najnaprednijih zemalja u svijetu po pitanju inovacija, tehnologija i znanosti.

“Gospodarski rast ove države posljednjih godina je nevjerojatan i ovo je izuzetna prilika da učimo od njih. Kako je jedan od ciljeva Mostarskog sajma uspostavljanje novih poslovnih veza i poticanje razmjene ideja i iskustava, vjerujem kako je nakon plodonosnih partnerstva koje smo imali s Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom, Mađarskom, Narodnom Republikom Kinom, također i partnerstvo s državom Izrael iznimna prilika koja će povezati naše dvije zemlje i doprinijeti jačanju ekonomske suradnje”, kazala je Krišto.

Uvjerena je kako će buduća suradnja BiH i Izraela donijeti korist za obje zemlje

“Ovaj sajam je korak u najboljem smjeru i na najbolji način pokazuje da smo spremni zajedno raditi na razvoju. Vjerujem da će i ovo prijateljstvo otvoriti nova vrata suradnje i stvoriti nove mogućnosti za zajednički prosperitet”, rekla je.

Na sajamskom izložbenom prostoru danas se predstavlja više od 700 izlagača iz 30 država, a među njima su neke od najjačih tvrtki iz Izraela. Sajam će trajati pet dana, do 6. svibnja, a na njemu će, među ostalim, biti organizirani i brojni stručni skupovi, okrugli stolovi i drugi značajni događaji.

Organizatori su istaknuli kako je napravljen dodatni iskorak u odnosu na prethodne godine, te da je Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. velika prilika za upoznavanje gospodarstvenika, a sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH.

Izvor: Dnevni.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing