Otvorena mogućnost da Sarajevo postane epicentar tehnološkog poduzetništva u regiji i Europi

Otvorena mogućnost da Sarajevo postane epicentar tehnološkog poduzetništva u regiji i Europi

Sarajevski tehnološki park HUB 387 postaje prepoznatljiv i konkurentan na svjetskom IT tržištu.

Uskoro u glavni grad BiH stižu stručnjaci iz čuvene "Silikonske doline" koji će kao mentori biti uključen u prvi regionalni tzv. “startup accelerator” program.

 
HUB387 pokrenuo je pionirski projekt u regiji s ambicioznim ciljem da za 18 mjeseci kreiraju četiri samoodržive tehnološke kompanije koje će biti konkurentne na svjetskom tržištu.
 
U rujnu počinje s radom "NEST71 accelerator programme" u koji će biti uključeni najbolji od najboljih developera, kako iz BiH tako i iz drugih zemalja. Selekcija programerskih timova obavljat će se kroz uzbudljiv 48-satni događaj "Hackathon 4 Startups".

Bit će to jedan od najvažnijih tehnoloških događaja u regiji.

Nakon sedam dana treninga pod pokroviteljstvom mentora iz Silicon Valleya, sudionici će imati priliku pokazati svoje znanje kroz 48-satnu programersku borbu – tzv. "hackathon".

 
Pobjednički timovi ovog svojevrsnog tehnološkog višeboja, dobit će inicijalnu investiciju za 18 mjeseci rada na startupu, svakodnevno mentorstvo profesionalaca iz Silicon Valleya, atraktivan radni prostor u sarajevskom HUB-u, te Macbook Pro računar.
 
"Nadamo se da ćemo ovim i sličnim projektima postati epicentar tehnološkog poduzetništva u regiji i Europi, te direktno utjecati na smanjenje odljeva mozgova iz naše zemlje. NEST71 accelerator programme veoma je važan korak za cijelu regiju, te karika koja će zatvoriti jaz između Sarajeva i velikih IT HUB-ova poput Berlina i Londona“, izjavio je Edin Saračević, suosnivač i direktor sarajevskog HUB-a 387.
 
HUB poziva sve programere koji se ne boje svjetskih izazova, da se prijave.

Lansiranje programa kroz događaj "Hackathon 4 Startups kickoff event” održat će se 6. rujna 2014. godine u prostorijama HUB-a u sarajevskom Bosmal City Centru.

 
Prijave, kao i dodatne informacije mogu se pronaći na http://hackathon.hub387.com

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar