Uz ove trikove vaše će čizme stalno izgledati savršeno i novo

Uz ove trikove vaše će čizme stalno izgledati savršeno i novo

Čizme od brušene kože

Prekrasne su, ali nije ih jednostavno održavati. Zbog prljavštine i nošenja vrlo brzo mogu izgledati kao da ih nosite već godinama iako su nove. Novi izgled povratit ćete im starom četkicom za zube, ali tako da ih “češljate” u smjeru suprotnom od dlačica. Čistite ih krpicom namočenom u toploj vodi i prebrišite cijele čizme. Privremeno će potamniti, ali čim se osuše, vratit će se na staru nijansu.

Prije prvog nošenja dobro ih je našpricati vodootpornim sprejom kako bi ih zaštitili. Proizvođači se uvijek ograđuju i tvrde da se ne mogu nositi po kiši, ali ako ih pravilno štitite s vodootpornim sredstvima, moći ćete ih nositi i tada. Ukoliko vam se isflekaju, za čišćenje mrlje najbolji je alkoholni ocat. Ali da bi bili sigurni da vam neće ostaviti i on mrlju, iskušajte to tako da stavite kap octa kraj potplata i pričekajte da se osuše. Ako ta kap nije ostavila mrlju možete čistiti dalje. Krpicu namočite u ocat i lagano tapkajući tretirajte mrlju dok se ne namoči. Ostavite da kratko stoji. Mrlja bi trebala nestati.

Kožne čizme

Za njih su manje više pravila poznata. Ako su jako prašnjave, najprije ih očetkajte suhom četkom, a potom nanesite na četku malo kreme za cipele. Ravnomjerno je nanesite na cipele, da se dobro upije. Potom čistom, suhom četkom četkajte dok ne dobijete blagi sjaj.

Ako vam promoče kožne čizme čim prije napunite ih novinskim papirom da upiju višak vlage. I njih se preporučuje zaštiti vodootpornim sprejem ili kremama. Za kožne čizme najbolje vodootporne kreme su one na bazi pčelinjeg voska.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar