• Novi napad na Harkiv: Raketirali zgradu regionalne policijske uprave, Rusi tvrde da su zauzeli Herson
  • Novi napad na Harkiv: Raketirali zgradu regionalne policijske uprave, Rusi tvrde da su zauzeli Herson

Novi napad na Harkiv: Raketirali zgradu regionalne policijske uprave, Rusi tvrde da su zauzeli Herson

Ratne operacije ruskih snaga u Ukrajini traju već sedmi dan za redom. Američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je na Vijeću za ljudska prava UN-a da ruski zločini u Ukrajini rastu iz sata u sat zbog napada na civilne mete. Četiri su osobe poginule kada su ruske rakete pogodile kuće u gradu Žitomiru iako je meta bila susjedna zračna luka, izjavio je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščhenko.

Ruske zračno-desantne postrojbe sletjele su u Harkiv, priopćila je ukrajinska vojska, navodeći da se u tom gradu na istoku Ukrajine vode stalne borbe. Ruski i ukrajinski pregovarači održali su prvi krug pregovora u ponedjeljak nakon ruske invazije na susjednu zemlju 24. veljače, ali na sastanku nije napravljen nikakav napredak. Samo je dogovoreno da se pregovori nastave, no nije određen nikakav datum mogućeg drugog kruga. Od početka ruske invazije na Ukrajinu zapadne zemlje su donijele niz paketa financijskih sankcija Moskvi, isključivši ruske banke iz međunarodnog platnog sustava Swifta, važnog dijela međunarodnih financija.

Ključni događaji

Vojni udar u Harkivu je pogodio stambeno naselje u blizini bolnice, u napadima uništena i zgrada sa slovenskim konzulatom

Ruske zračno-desantne postrojbe sletjele su u Harkiv u noći s utorka na srijedu

Četiri osobe poginule u raketiranju grada Žitomira

Tajnik ukrajinske službe nacionalne sigurnosti rekao je da je čečenska elitna skupina Kadirovici pokušala u Kijevskoj oblasti ubiti Volodimira Zelenskog

Rusko ministarstvo obrane objavilo je upozorenje stanovnicima Kijeva da se pripremaju gađati ciljeve u glavnom gradu Ukrajine

Ukrajinske hitne službe objavile su da je pet osoba poginulo u ruskom napadu na televizijski toranj u Kijevu

Ministri financija zemalja skupine G7 razgovarali su o dodatnim sankcijama Rusiji

Tijek događaja

9:02 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je gotovo 6.000 Rusa ubijeno u prvih šest dana invazije te da Kremlj neće moći zauzeti njegovu zemlju bombama i zračnim napadima. Pozivajući se na ruski napad na Babin Jar – mjesto gdje je u Drugom svjetskom ratu izvršen masakr na Židove, Zelenski je rekao: – Ovaj napad dokazuje da je za mnoge ljude u Rusiji naš Kijev apsolutno nepoznat. Oni ne znaju ništa o Kijevu, o našoj povijesti. Ali svi oni imaju nalog da izbrišu našu povijest, izbrišu našu zemlju, izbrišu sve nas.

8:30 Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njezine trupe sada zauzele grad Herson na jugu Ukrajine. Ako je grad pao, to je onda najveći ukrajinski grad kojeg su zauzele ruske snage.

8:09 – Rusi nastavljaju s napadima na Harkiv

Novinska agencija UNIAN izvijestila je da je jutros u raketnom napadu pogođena zgrada regionalne policijske uprave. Video je objavljen na Telegram kanalu savjetnika ukrajinske vlade na kojem se vidi zgrada zahvaćena plamenom. Anton Geraschenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, kaže da je zgrada koja pripada Karazinovom nacionalnom sveučilištu preko puta ulice također zapaljena nakon napada.

7:52 – Najmanje 21 osoba je ubijena, a 112 ranjeno u granatiranju Harkiva, rekao je gradonačelnik. Preko noći su ukrajinski obrambeni položaji bili “stalno pod utjecajem neprijateljske vatre, zrakoplovstva, mlaznog topništva i vatrenog oružja”, rekao je Oleh Sinehubov na svojoj službenoj Facebook stranici jutros. Sinehubov je rekao da su napadnuti sjeveroistočni i sjeverni sektor grada, potvrđujući napad na vojnu bolnicu.

7:42 Ruski vojnici na ulicama su Hersona, a gradonačelnik Igor Kolykhayev za lokalnu radio postaju kazao je kako su ruske snage zauzele gradsku željezničku stanicu i luku.  – Borbe se sada vode, a okupacija našeg grada je u toku – rekao je.  Rekao je da je mnogo ljudi poginulo, uključujući ukrajinske vojnike i civile, a vladini dužnosnici sada pokušavaju osigurati skloništa u koja bi se građani mogli skloniti.

7:35 Sberbank najavio: Napuštamo europsko tržište, suočavamo se s velikim gubicima

6:50 Pojavile su se prve snimke iz Harkiva, koji je noćas bio pod vatrom.

06:29 – Twitter će poštovati sankcije Europske unije prema ruskim državnim medijima RT-u i Sputniku kada odredba EU-a stupi na snagu, navela je društvena mreža za Reuters.

06:10 – Članovi Kongresa i gosti, koji su prisustvovali Bidenovu govoru o stanju nacije, pokazali su potporu Ukrajini noseći plavu i žutu boju.

05:18 – Ruske zračno-desantne postrojbe sletjele su u Harkiv, priopćila je ukrajinska vojska, navodeći da se u tom gradu na istoku Ukrajine vode stalne borbe.

Ruske zračno-desantne trupe sletjele su u Harkiv i napale lokalnu bolnicu

– U toku je borba između osvajača i Ukrajinaca – dodaje se u priopćenju. Kako piše BBC, ruske snage napale su vojnu bolnicu. Harkiv, grad sa 1,4 milijuna stanovnika koji se nalazi blizu granice s Rusijom, u utorak je u više navrata bio bombardiran pri čemu je poginulo najmanje deset osoba, a više od 20 ih je bilo ozlijeđeno.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar