Ovi su kućni radovi zakonom zabranjeni u Njemačkoj

Ovi su kućni radovi zakonom zabranjeni u Njemačkoj

Postavljanje polica, bojanje zidova ili mijenjanje žarulja: uz malo vještine, manje radove na renoviranju kuće ili stana možete obaviti sami. Međutim, postoje strogi propisi za neke projekte – neke električne radove mora izvesti stručnjak.

Troškovi za obrtnika mogu se brzo zbrojiti

Mnogi majstori „uradi sam“ stoga vole sami koristiti alate i četke te sami obavljati manje, a u nekim slučajevima i veće poslove. Međutim, ne mogu sve poslove stvarno obavljati samo privatne osobe. Važe strogi zakonski propisi, posebice za električne instalacije, kojih se svakako trebate pridržavati, piše Fenix-magazin.

Postoje razlozi zašto je privatnim osobama zabranjeno postavljanje električne instalacije

Maren Cornils iz Središnjeg udruženja njemačkih obrtnika elektrotehnike i informacijske tehnologije (ZVEH) objašnjava za t-online.de da postoji povećana mogućnost opasnosti čak i kod navodno jednostavnih zadataka, kao što je postavljanje i uklanjanje utičnica ili svjetiljki.

Postoji i pravna osnova za zabranu: prema paragrafu 13 Odredbe o niskonaponskom priključku (NAV), električne sustave priključene na javnu mrežu za opskrbu električnom energijom u Njemačkoj ne smiju postavljati, modificirati ili popravljati laici. Električne instalacije, kao što su ugradnja utičnice ili spajanje stropnog svjetla, uvijek trebate izvršiti specijalizirana tvrtka.

Ali možete sami, ako ste vješti, napraviti nekoliko manjih poslova:

– Zamjena žarulja

– Postavljanja lampi

– Postavljanje kablova u prazne cijevi

– Polaganje kablova u podžbukne utičnice

Napomena: Uvjerite se da ste prethodno isključili osigurače. A u slučaju nepravilnosti ili nejasnoća, nemojte se ustručavati pozvati u pomoć stručno osoblje.

Usprkos zabrani da sami postavite svjetiljku – što ako je prekršite?

Kazna za samostalnu instalaciju je malo vjerojatna. No, ako prouzročite štetu, osiguranje će to teško platiti, jer biste taj posao morali prepustiti specijaliziranoj tvrtki. Osim toga, riskirate zdravstvene posljedice, stoga je najbolje da električne radove uvijek obavljaju obučeni stručnjaci.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing