Ovo je 80 novoizabranih federalnih izaslanika

Ovo je 80 novoizabranih federalnih izaslanika

Tri i pol mjeseca nakon općih izbora konstituiran i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, piše Večernji list BiH. Time su stvoreni preduvjeti i za nastavak izbora izvršne vlasti na razini entiteta, ali i za izbor preostalih izaslanika u državni Dom naroda.

Naime, Dom naroda Parlamenta FBiH mjesto je u kojem se biraju predsjednik i dopredsjednici Federacije, a koji potom imenuje premijera, odnosno mandatara.

Nije dobiveno rukovodstvo Federacije, ali su poznati svi kandidati za te pozicije. Ono oko čega se odlučivalo je izbor rukovodstva Doma naroda.

Za predsjedatelja je, kao prijedlog Kluba Hrvata, izabran Tomislav Martinović, dužnosnik HDZ-a BiH koji je i u proteklom mandatu bio na čelu gornjeg doma entitetskog Parlamenta.

Problem se pojavio pri izboru dopredsjedatelja Doma naroda iz bošnjačkog naroda, jer je većina u Klubu Bošnjaka kandidirala Aidu Obuću iz SDA, dok su bošnjački izaslanici iz “Osmorke”, odnosno Nezim Alagić iz NiP-a, kandidirali stranačkog kolegu Izena Hajdarevića.

Bilo je najavljeno da će se na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Federacije BiH izabrati i izaslanici u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. No, kandidati moraju proći provjeru Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pa će se na popunu državnog Doma naroda s 10 izaslanika iz Federacije (po pet Hrvata i Bošnjaka), pričekati još neko vrijeme.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar