Ovo su najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj

Ovo su najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj

Kada je riječ o davanju imena djeci, hrvatski roditelji nisu skloni eksperimentiranju, osobito u slučaju dječaka.
Tako je i ove godine najviše roditelja svoje sinove nazvalo Luka, a "za vrat mu puše" Ivan. U slučaju djevojčica, ipak je nešto više mašte.


Tako je nakon petogodišnje vladavine imena Lana, prvo mjesto u 2012. zauzela Lucija, dok se prošle godine najviše roditelja odlučilo kćer nazvati Petra. U 2014. je na čelu ponovno klasično Ana. Ljestvice temeljimo na podacima matičnih ureda Zagreba, Splita i Osijeka, što je dakle uzorak od otprilike milijun i 200 tisuća ljudi, pišesrednja.hr.

Da su roditelji u Hrvatskoj vrlo tradicionalni kada je riječ o imenovanju djece, još jednom se pokazalo. Tako su 2014. najčešće nadjevali sinovima ime Luka, a kćerima Ana. Podaci su to iz matičnih ureda tri od četiri najveća grada u Hrvatskoj, odnosno Zagreba, Splita i Osijeka. Odmah naglasimo da smo veliki trud uložili da dobijemo podatke i iz Rijeke, no nije bilo povratne informacije.

Biblija u Osijeku, tradicija u Splitu

U četvrtom najvećem hrvatskom gradu, roditelji prilikom imenovanja djece su skloni zaviriti u Bibliju. Ili barem tako ljestvice sugeriraju. Uz Ivana i Luku, koji su pogađate najčešća dva imena, roditelji u Osijeku često daju ime još po jednom evanđelistu – Mateju (peto u poretku najučestalijih muških imena).

No tu su još i David, Jakov, Šimun i Noa u top 10. Tamo se probilo u 2014. i ime Borna u ovom, najvećem slavonskom gradu.

Kod djevojčica je primat od Petre u 2013. u ovoj preuzela Lucija. Slijede ju Lea, Iva, Ana i Sara.

Splićani uz nezaobilazne Luku i Ivana, kada je riječ o dečkićima, često daju i neka svoja tradicionalna imena poput Roko ili Duje.

Tako je primjerice ove godine Roko na visokom četvrtom mjestu prema učestalosti imenovanja, dok su prva tri Luka, Ivan i David.

Kod djevojčica je ponovno najviše roditelja u Splitu dalo ime Petra, a kao i u ostalim velikim gradovima popularna su kratka, troslovna imena. Konkretno, na trećem, četvrtom i petom mjestu su po učestalosti Ana, Mia te Ema.

Tek kozmetičke promjene na ljestvicama glavnog grada

Mada bi se možda očekivalo da su roditelji u najvećem hrvatskom gradu, nešto skloniji hrabrijim odlukama odnosno odstupanjima od tradicije, ljestvica najčešće nadjevanih imena potpuno nas razuvjerava.

Koliko se ništa ne mijenja prikazat ćemo vam usporedbom najučestalijih imena u 2013. te u ovoj godini.

Tako je u 2013. najviše roditelja nazvalo curice Ana, zatim Marija, Sara, Petra i Lucija. Taj poredak u 2014. glasi Ana, Marija, Mia, Lucija i Sara. Petra je ispala iz top pet pa je sada na šestom mjestu, dok se Mia sa sedmog iz 2013., popela na treće u ovoj godini.

Kod dječaka prva dva mjesta gotovo da ne treba ni spominjati već niz godina. Ona su rezervirana za Luku te Ivana. Čak 428 novorođenih dječaka u 2014. nazvano je Luka, a 371 Ivan.

Slijede ih Marko, David, Filip, Petar, Josip te Jakov. U 2013. je pak poredak od trećeg mjesta pa nadalje glasio ovako – Marko, Petar, David, Filip, Josip, Jakov.
hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing