Pandemija pruža uvid u ono što nas čeka s klimatskim promjena

Pandemija pruža uvid u ono što nas čeka s klimatskim promjena

Pandemija koronavirusa pruža uvid u tip globalnih zdravstvenih prijetnji koje će se pojavljivati kako planeta bude postajala toplija, a način na koji se sa njom borimo može uticati i na suočavanje sa klimatskim promjenama, rekli su zdravstveni stručnjaci na Skoll forum socijalno poduzetništvo.

– Sa Covid-19, možemo bolje uvidjetižurnost toga nego preko utjecaja klimatske krize, rekla je Mandeep Dhaliwal, direktorica za HIV, zdravlje i razvoj u Razvojnom programu Ujedinjenih nacija, prenosi Reuters.

Ona smatra kako rastuće uništavanje šuma i širenje poljoprivrede dovode i do klimatskih promjena i ljude u bliži kontakt sa bolestima divljih životinja.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da je pandemija korona virusa potekla od slijepih miševa, a rane infekcije povezane su sa velikim tržištem živih životinja u kineskom gradu Wuhan.

– Prijetnje po pluća kao što su zagađenje zraka, izazvane upotrebom fosilnih goriva koje također pokreću klimatske promijene, čine ljude ranjivijim na respiratorne bolesti poput korona virusa. Bez bavljenja osnovnim faktorima koji pandemiju čine tako destruktivnom – od nedostatka spremnosti do nedovoljno financiranog i krhkog zdravstvenog sustava – svijet će “neprestano lelujati od epidemije do epidemije”, upozorila je Dhaliwal.

Ali Liz Diebold, iz kalifornijske fondacije Skoll, koje podržava društvene promjene i poduzeća, rekla je da je virus ponudio neke pozitivne lekcije za klimatske akcije.

– Covid-19 nam zaista pokazuje da, kada se čovječanstvo ujedini u zajedničku svrhu, fenomenalno brze promjene su moguće, rekla je ona, navodeći da su moguće čak i u naizgled nerazrješivim problemima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar