PanoRama u Zagrebu: Predstavljamo umjetnike koji izlažu

PanoRama u Zagrebu: Predstavljamo umjetnike koji izlažu

U ponedjeljak, 4. lipnja, u 19 sati, otvara se izložba „PanoRama – pola stoljeća likovnoga čuvanja memorije“, koju priređuje Općina Prozor-Rama. Izložba slika i skulptura organizira se upravo o 50. godišnjici ramskog seljenja zbog akumulacijskim jezerom „poplavljene“ plodne ramske kotline s naseljima. Tada su mnogi stanovnici bili primorani odseliti iz svojih domova i početi život drugdje. Stvaraju se likovna djela koja se postepeno potvrđuju primjerenim načinom čuvanja memorije koja je u teškim povijesnim okolnostima brisana. Izlažu se djela renomiranih suvremenih likovnih umjetnika: akademskog kipara Petra Dolića te akademskih slikarica i slikara srednje generacije; Martine Grlić, Blaženke Salavarde, Pavla Pavlovića, Zlatana Pinteka, Mohamada Davida Schreima, Stjepana Šandrka te Matka Vekića. Oni prikazuju ramsku prirodu i život Ramljaka uz Ramsko jezero te autentično interpretiraju tradiciju i pobožnost ovog kraja.

O temama likovne baštine Rame, o kolektivnoj memoriji, značenju svetoga, identitetu i migracijama, može se čitati u katalogu izložbe (fra Stjepan Lovrić, dr. sc. Ive Šimat Banov, te kustosi: Feđa Gavrilović i Nevenka Šarčević), a u samom uvodu načelnik općine Prozor Jozo Ivančević.

 

Na ovoj izložbi izlažu:

Petar Dolić, rođen je 1975.  u Travniku. Diplomirao je koparstvo 1999. Godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohađao je umjkolegij Medaljarstvo i mala plastika, u klasi prof. Damira Matušića. Do sada je izlagao na 40 samostalnih i 50 skupnih izložbi.

 

Martina Grlić, rođena je 1982. u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo 2009. Godine na Akademiji likovnih umjetsnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera i prof. Duje Jurića. Dosad je izlagala na 11 samostalnih i više od 20 skupnih žiriranih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je nagrade Erste Grand prix za najbolju sliku te nagrade za najbolju mladu umjetnicu na 4. Bijenalu slikarstva. Radovi joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu.

 

Pavle Pavlović, rođen 1983. godine u Beogradu. Od 2004. do 2008. studirao je je na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kesera. Godine 2010. Diplomirao je na slikarskom odjelu, u klasi prof. Zoltana Novaka. Dosad je izlagao na desetak samostalnih i više od 50 skupnih žiriranih izložbi. Dobrio je nekoliko nagrada, uključujući ESSL WARD CEE i brojne druge. Aistent je na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

 

Zlatan Pintek, rođen je 1979. godine u Lepoglavi. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kesera. Dosad je imao desetak samostalnih izložbi. Od 2006. redovito prezentira svoje radove na „nedjeljnom Britiancu u Zagrebu.  Od 2014. Godine vanjski je suradnik udruge ZMAG, Vukomerić, Hrvatska.

 

Blaženka Salavarda, rođena je 1960. godine u  Knešpolju (BiH). Gimnaziju je završila u Širokom Brijegu, a 1983. Diplimirala dizajn odješe na VŠTO-u Zagreb (danas TTF). Godine 1986. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đure Sedera. Najviše se bavi mozaicima, ali i vitrajima, kolažima. Radovi joj se nalaze po mnogim crkvama u Hrvatskoj i BiJH. Na zahtjev Biskupske konferencije BiH izradila je mozaik s likom Gospe Kondžilske.

 

Mohamad David Schreim, rođen je 1986. godine u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo 2012. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Zlatka Kauzlarića. Od 2010. godine član je HDLU-a. Izlagao je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi.

 

Stjepan Šandrk, rođen je 1984. godine u Osijeku. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 2006. godine slikarstvo, u klasi prof. Igora Rončevića, a 2015. Doktorirao je pod mentorstvom prf. I. Rončević i prof. B. Kragića. Do sada je izlagao na 20 samostalnih i više od  50 skupnih žiriranih izložbi. Dobitnik je nekoliko nagrada.

 

Matko Vekić, rođen je 1970. godine u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine u klasi prof. Đure Sedera, na kojoj od 2007. Radi kao docent, a od 2011. Kao izvanredni profesor. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi. Više puta je nagrađivan.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar