Papa otputovao iz Meksika nakon velike mise u Ciudad Juarezu

Papa otputovao iz Meksika nakon velike mise u Ciudad Juarezu

Papa Franjo otputovao je iz Meksika nakon velikog finala svog petodnevnog posjeta – mise na otvorenom u Ciudad Juarezu, koju je pratilo preko 200.000 ljudi a na kojoj je osudio ljudsku tragediju migranata.

Govoreći pred 210.000 okupljenih s obje strane granice – i u Ciudad Juarezu i u El Pasu s američke strane kamo je misa prenošena na stadion na veliko platno, Papa je zatražio: Dosta je smrti! Dosta je iskorištavanja. Amerikancima je zahvalio što su došli poslušati misu, rekavši da su učinili da “se osjećamo kao jedna velika obitelj.

Prisjetio se desetaka tisuća migranata iz Meksika i drugih zemalja koji pokušavaju krenuti na put u bolji život, a često završe u rukama krijumčara ljudima ili narkokartela.

Smješten na meksičkoj obali Rio Grande, prekoputa teksaškog El Pasa, Juarez je središnja točka migracije na sjever, kao i povratka deportiranih iz SAD-a nazad u Meksiko. Tijekom krvave borbe za vlast između suparničkih narkobandi od 2008. do 2010. Juarez je bio svjetska prijestolnica nasilja. Kriminal je od tada ipak nešto jenjao.

Prije mise, Papa je blagoslovio veliki križ posvećem migrantima, postavljen samo nekoliko metara od granice koju deseci tisuća pokušavaju prijeći svake godine.

U srijedu, zadnjeg dana posjeta, papa Franjo je ranije posjetio i zatvor Cereso 3, nekoć jedan od najopasnijih u Latinskoj Americi.

Govorio je i pred meksičkim poslovnim ljudima, izrazivši kritiku na račun kapitalizma riječima da će Bog smatrati odgovornima robovlasnike koji iskorištavaju radnike.

Protok kapitala ne može određivati protok ljudi, rekao je na skupu na kojem su bili predstavnici poslodavaca i sindikata u Ciudad Juarezu, industrijskom gradu blizu El Pasa u Teksasu. U Ciudad Juarezu mnoge međunarodne kompanije imaju svoje tvornice koje izvoze robu u Sjedinjene Države. Papa je napao “prevladavajući mentalitet koji se zalaže za najveći mogući profit, odmah i pod bilo koju cijenu”, kao i “eksploataciju radnika kao da su objekti koji se trebaju iskoristiti i baciti”.

Bog će držati odgovornima robovlasike naših dana, rekao je.

Papin posjet Ciudad Juarezu pomno se prati iz Sjedinjenih Država gdje je imigracija jedna od važnijih tema kampanje za Bijelu kuću. Donald Trump, koji se natječe za republikansku predsjedničku dominaciju, već je kazao da je Papa vrlo politička osoba.

Nakon svečanosti ispraćaja na kojem je bio i meksički predsjednik Enrique Pena Nieto, Papa je otputovao za Vatikan.

vijesti.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar