Papa u Nagasakiju pozivao na ukidanja nuklearnog oružja

Papa u Nagasakiju pozivao na ukidanja nuklearnog oružja

Prilikom posjeta japanskom Nagasakiju u Parku hipocentra atomske bombe, mjestu detonacije bombe koju su SAD bacile 9. kolovoza 1945. usmrtivši 27 000 ljudi, Papa je u nedjelju 24. studenog uputio svoju poruku.

“Mir i međunarodna stabilnost nespojivi su s pokušajima stvaranja straha od zajedničkog uništenja ili prijetnje totalnim istrebljenjem”, naznačio je govoreći u jednom od dva grada pogođena atomskom bombom u povijesti, te je pozvao na ukidanje nuklearnog oružja rekavši kako je njegovo puko posjedovanje izopačeno i neodrživo. “Posjedovanje nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje nije odgovor na čežnju za mirom. Naš je svijet obilježen perverznom dihotomijom koja pokušava obraniti i osigurati stabilnost i mir putem lažnog osjećaja sigurnosti potpomognutim mentalitetom straha i nepovjerenja”, naglasio je Sveti Otac govoreći na jakoj kiši, piše Hina.

Kasnije u nedjelju trebao bi posjetiti Hirošimu, poprište prve eksplozije u kojoj je na mjestu ubijeno oko 78 000 osoba. Oko 400 000 drugih umrlo je na kraju od radijacijskih bolesti i ozljeda uzrokovanih dvjema bombama koje je Amerika bacila u nastojanju da privede rat kraju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar