Privedeni u aferi GIKIL pušteni na slobodu uz mjere zabrane

Privedeni u aferi GIKIL pušteni na slobodu uz mjere zabrane

Nakon što su uhićeni 19. studenog po nalogu Tužiteljstva Tuzlanske županije te u pritvoru proveli dva dana, točnije 56 sati, članovi Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Ivan Vukšić, Mate Pavković i Ivana Bunoza te Erna Mehmedović, generalna tajnica Društva pušteni su na slobodu uz mjere zabrane. Podsjećamo i na to da je britansko-indijski biznismen i vlasnik ove tvrtke, Pramod Mittal, bio uhićen zajedno sa članom NO Razib Dashom te generalnim direktorom GIKIL-a Paramesh Bhattacharyyaem. Sva trojica su puštena nakon sedam dana pritvora, Mittal uz kauciju od milijun eura, a ostala dvojica uz kauciju od po 250 tisuća eura. Općinski sud u Tuzli potom je donio odluku da nitko od njih ne može sudjelovati u radu Nadzornog odbora i Uprave u GIKIL-u. Nakon njegovog i puštanja na slobodu, imenovan je novi Nadzorni odbor na čijem čelu se nalazila njegova kćer Shristi Mittal. Vlasnik Mittal i cjelokupan menadžment sumnjiče se za gospodarski kriminal u ovoj lukavačkoj kompaniji, a konkretno Mittal da je od 2004. do 2015. nelegalno isplatio svojoj tvrtci GSHL sa sjedištem u Velikoj Britaniji, naknade za konzultantske usluge te GIKIL oštetili za 21 milijun KM.

Za što se terete

Županijsko Tužiteljstvo Tuzlanske županije sumnjiči Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića, članove Nadzornog odbora GIKIL-a od siječnja 2017. godine te Ivana Vukšića, koji je od rujna 2019. godine bio, kako smatraju u Tužiteljstvu, nezakonito imenovan punomoćnik tvrtke GSHL (firma suvlasnik u GIKIL-u) kao i tajnicu GIKIL-a Ernu Mehmedović, da su “članovi kriminalne grupe koju je organizirao bivši predsjednik NO GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za krivična djela organizirani kriminal i zloupotreba položaja i ovlasti”.

Tužiteljstvo ih sumnjiči su da su “svjesno djelovali u cilju daljeg stjecanja protupravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu, kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je pod mjerama zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u, ali i da sebi pribave korist na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u”.

Prema odluci Županijskog suda, osumnjičeni ne smiju međusobno sastajati i komunicirati, zabranjeno im je i sastajanje i komuniciranje s osumnjičenim Pramodom Mittalom, Rajibom Dasom i Parameshom Bhattacharyya kao i obavljanje dosadašnjih dužnosti i članstvo u NO GIKIL-a te prelazak državne granice BiH, a jednom tjedno moraju se javljati i nadležnoj policijskoj postaji.

Tužiteljstvo ih tereti da su, iako su znali da je nad tvrtkom GSHL otvoren likvidacijski postupak i da je postavljen stalni likvidator koji jedino može zastupati GSHL, svjesni također da je Mittal pod istragom Tužiteljstva kao vođa grupe za organizirani kriminal, nezakonito sazvali skupštinu Društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke po nalogu Mittala i na taj način dodatno ugrožavali poslovanje GIKIL-a, uz to svjesni i da je Općinski sud Tuzla u rujnu donio privremene mjere o zabrani provođenja odluka skupštine Društva.

Osumnjičeni će tražiti zaštitu zbog nepotrebnog privođenja

Nakon što su pušteni iz pritvora, Almin Dautbegović, odvjetnik osumnjičenog Ivana Vukšića, kazao je “kako je očito sve prenapuhano”. “To zaključuje i Sud danas, kada je odlučivao o prijedlogu pritvora tužitelja, te zaključio kako nema mjesta pritvoru. Istina, određuje mjere zabrane koje nisu poseban teret mom branjeniku jer se on ionako povukao iz ove priče i ne bi imao kontakta ni s kim i bez ovih mjera”, kazao je Dautbegović.

Također, a kako Dnevni list doznaje od izvora u postupku, osumnjičena Bunoza i Pavković, istaknuli su prigovor tužiteljstvu na privođenje jer su se već prije istom potpuno stavili na raspolaganje, a doznaje se da će u svezi s tim zatražiti i zaštitu ljudskih prava kod nadležnih institucija jer smatraju da za represivne mjere nije bilo osnove.

Doznaje se i da je tajnica Društva, osumnjičena Erna Mehmedović, županijskog tužitelja u ovom postupku prijavila disciplinskom komisiji jer smatra da je prekoračio svoje ovlasti i nepotrebno ju uznemiravao. Istodobno, prvoosumnjičeni Pramod Mittal trenutačno se nalazi u Londonu i preko odvjetnice Vasvije Vidović poručio je da je dostupan domaćem pravosuđu.

Mittal namjerava tužiti BiH

Mittal je nedavno o svom slučaju, preko svog američkog odvjetničkog tima, pisao i predsjedavajućem Vijeću ministara Denisu Zvizdiću, premijeru Vlade Federacije BiH, ministru pravde BiH Josipu Grubeši, federalnom ministru pravde Mati Joziću, federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću, bh. veleposlaniku u Indiji Muhamedu Cengiću, županijskom premijeru Tuzlanske županije Denijalu Tulumoviću. On u pismu traži sastanak sa predstavnicima BiH i mirno rješenje spora a, u suprotnom, najavljuje tužbu i arbitražu protiv BiH pred međunarodnim sudovima tvrdeći da mu je nanesena šteta.

Tvrdi da je njemu i njegovoj tvrtci iz Velike Britanije, bez obzira na većinsko vlasništvo, posljednjih nekoliko mjeseci onemogućeno upravljanje GIKIL-om te da zbog toga ova tvornica bilježi enormne gubitke.

Inače, ovo je jedna od najvećih gospodarskih afera u poslijeratnoj BiH, za koju se u gospodarskim krugovima spominje i mogućnost preuzimanja GIKILA-a od pojedinih interesnih grupa, prvenstveno kineskih investitora.

Ostaje za vidjeti epilog ovog međunarodnog skandala – je li Mittal u BiH došao kako bi ‘izvlačio’ milijune ili je posrijedi ‘izvlačenje’ njegovih milijuna?

 

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing