Stručna međunarodna komisija ponovno će ocjenjivati boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivat će se po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji bit će proglašen najbolji šampionski uzorak.

Uz medijsku promociju proizvođača, cilj ove manifestacije je i kroz edukativna i stručna predavanja ukazati i na relativno nisku kulturu pijenja rakija i likera te nedovoljnog poznavanja rakija kod šire populacije, ali i ugostiteljskog sektora.

Potrošnju rakija ugrožava i agresivni marketing i financijska snaga u industriji konkurentskih pića. Stoga je ovo prigoda da se dodatno popularizira i promovira kultura rakije, istaknu najbolji proizvođači koji će biti nagrađeni za uspjeh i kvalitetu rakija, likera i ginova.

Prošle je godine, unatoč specifičnoj epidemiološkoj situaciji, ocijenjeno je više od stotinu rakija, likera i ginova pristiglih iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Natjecanje je obilježila do sad nikad veća kvaliteta pristiglih uzoraka gdje je preko 60 pristiglih uzoraka dobilo je ocjenu 18 i više (zlata i velika zlata). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20, po prvi puta otkad je međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu. Dokaz je to sve kvalitetnije proizvodnje rakija, likera, ali i ginova na ovi prostorima.

Danas se na tržištu mogu pronaći rakije i likeri od skoro svih voćnih vrsta. Osim povećanja različitosti, povećava se i tehničko/tehnološka razina proizvodnje, no i dalje veliki problem predstavlja promocija rakija koja se ne može javno reklamirati, a i kupnja i konzumacija su restriktivni.

Rakije, likeri i ginovi se zato mogu promovirati organiziranjem natjecanja proizvođača gdje se rakije ne samo približavaju kupcima nego je natjecanje oblik usvajanja novih znanja i podizanje kakvoće vlastitih proizvoda.

Stoga nam je zadovoljstvo pozvati Vas na  4. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera.

1. korak: PRIJAVITE SE I POŠALJITE UZORKE

Za sudjelovanje je potrebno ispuniti PRIJAVU te dostaviti uzorak rakije/likera/gina u staklenim bocama (dvije boce minimalne zapremnine 0,75 litara računaju se kao 1 uzorak).

Uzorke je potrebno dostaviti do 11. 11. 2022. godine na adresu Gospodarskog lista (Ulica Majstora Radonje 12, Srednjaci, 10000 Zagreb, 5. kat).

Na svakom uzorku je potrebno napisati:

uzorak za Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera;

kategoriju jakog alkoholnog pića;

alkoholnu jakost i godinu proizvodnje;

ime i prezime proizvođača (ili naziv poduzeća) te vašu adresu.

2. korak: UPLATITE KOTIZACIJU NA IBAN RAČUN

Kotizacija za natjecatelje ovisi o broju prijavljenih uzoraka te je navedena u tablici ispod.

Kotizaciju je potrebno uplatiti na IBAN račun:

HR1223600001101284610

Adresa: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića 10

SWIFT/BIC (za strane natjecatelje): ZABAHR2X

opisu plaćanja navedite vaše ime i prezime i/ili naziv firme.

Cijena po uzorku izražena u kunama/eurima

Ocjenjivanje će se kao i prošle godine održati u novom Senzorskom laboratoriju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Svi sudionici dobiti će priznanja za svoja alkoholna pića, a lokaciju i termin dodjele nagrada za najuspješnije javit ćemo vam naknadno!

Nadamo se Vašem sudjelovanju i doprinosu ovoj međunarodnoj manifestaciji!

PRIJAVU ISPUNITE KLIKOM OVDJE

Kontakt e-mail: [email protected]

Kontakt broj: 091/ 384 3007

EVENT NA FACEBOOKU