Papa u Sarajevu: Isplanirani i najsitniji detalji

Papa u Sarajevu: Isplanirani i najsitniji detalji

Još nas dva tjedna dijele od dugoočekivanog pohoda pape Franje našoj zemlji, a u dane koji su pred nama predstavnici Crkve, kao i državnih institucija koje se brinu o sigurnosnom i organizacijskom aspektu pohoda uložit će sve resurse kako bi ovaj događaj protekao u najboljem redu, odnosno kako bi se ispunila primarna misija pohoda, a to je potpora i ohrabrenje u izgradnji mira i suživota.

"Mir vama" izabrani moto pod kojim će biti održan pohod svetog oca Franje u našu zemlju 6. lipnja nije slučajan budući da on, kako je objasnio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predstavlja Isusove riječi upućene njegovim učenicima nakon uskrsnuća budući da su oni tada bili uplašeni.

Ogroman interes medija

-Moto ima veliku simboliku budući da, naveo je kardinal Puljić, danas živimo u nesigurnom vremenu u kojem svakom čovjeku, a posebno katolicima, treba nada. U međuvremenu, kako se približava vrijeme posjeta, crkveni odbor i dalje ima pune ruke posla, a cilj je da program protekne u najboljem redu te da na kraju pohoda u svijet bude odaslana jedna lijepa slika BiH, Crkve i svih u našoj zemlji.
-Zahvaljujem medijima i svima jer su se stavili u službu dobra, baš kao što je i Papa zaželio da njegov dolazak potakne na dobro i bude poticaj za dijalog, kao i ohrabrenje katolicima, koji su najvećim dijelom Hrvati, da volimo svoju domovinu, izgrađujemo je i da u njoj vidimo svoju budućnost. Ovdje Crkva živi i opstaje i treba uložiti snage da otvorimo prostor mladima da imaju budućnost, poručio je, između ostalog, u razgovoru za Dnevni list Ivo Tomašević, tajnik Biskupske konferencije u BiH.
Akreditiranje
Prema njegovim riječima, trenutačno se radi na sortiranju prijava hodočasnika koji će nazočiti svetom misnom slavlju na stadionu Koševo. U Sarajevskoj nadbiskupiji vrlo će skoro krenuti podjela karata preko župa, dok će u ostalim biskupijama to ići preko ordinarijata. Većina stvari iz samog programa dogovorena je, a trenutačno ostaje još nekoliko detalja koji se dogotovljuju.
U kontekstu medijskog praćenja Tomašević nam otkriva kako je stiglo oko 1200 zahtjeva, no tu treba uključiti i velik broj tehničara i drugog osoblja, tako da bi ukupan broj novinara mogao biti oko 500. Tomašević napominje i kako će se nastojati svima izići u susret, te se u odboru nadaju kako će uspjeti osigurati svim medijima prostor za praćenje ovog događaja. akreditacije su u pripremi te će idući tjedan i one ići u tisak, dok su pak ulaznice za hodočasnike već otisnute te se očekuje i njihova skora podjela. Liturgijske pripreme su najvećim dijelom odrađene, počevši od izgleda oltara pa do događanja u katedrali, a na stadionu će koncem mjeseca započeti posljednji radovi.

Popunjen program

U kontekstu medijskog praćenja Tomašević je pojasnio i kako se radi o vrlo zahtjevnom poslu pri čemu se od BH Telekoma koji daje tehničku potporu, kao i BHRT-a očekuje i najviše. Istodobno, otvorena je i web stranica papa.ba na kojoj se mogu naći sve potrebne informacije i njezin će se sadržaj, a pogotovo onaj koji se tiče hodočasnika puniti u idućim danima.
Sam program je isplaniran do najsitnijeg detalja, te se već od 7 sati ujutro na Koševu očekuju različite aktivnosti, poput proba i uvježbavanja najvećeg crkvenog zbora u povijesti BiH ikada okupljenog na jednom euharistijskom slavlju. Čine ga 53 zbora s čak 1650 pjevača iz BiH i Hrvatske te jedan zbor iz Beograda, a svi oni su morali dostaviti zvučnu snimku uvježbanog programa. U 9.30 sati započinje pretprogram uz nastup različitih skupina, a pola sata ranije, dakle u 9 sati očekuje se i slijetanje zrakoplova Svetog Oca na sarajevsku zračnu luku.
Program traje do 20 sati uvečer, a svi preostali detalji biti će poznati 28. svibnja kada će glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi održati i tiskovnu konferenciju. Tomašević ističe kako je protokol razrađen do u minutu što je posebno bitno s obzirom na popunjenost programa i svi sudionici u BiH držat će se svih detalja.

Sigurnosni aspekt

Istodobno, sigurnosni aspekt koji je možda i najzahtjevniji dio programa privlači veliku pozornost, a u tom kontekstu Tomašević je potvrdio kako je crkveni odbor izuzetno zadovoljan informacijama o radu sigurnosti i policijskih agencija u BiH.
– Mi smo vrlo zadovoljni; prije svega što nemamo naznaka nikakvih prijetnji. Druga stvar – informacije pokazuju kako agencije dobro međusobno surađuju, a u svim je susretima vidljiva i ozbiljnost s kojom prilaze. Pokušavaju dati svoj maksimum, potvrdio je Tomašević. Ipak, nije uvijek lako naći najbolju mjeru u smislu da s jedne strane treba omogućiti da ljudi osjete blizinu Pape, da Papa može proći što je moguće više, a s druge strane osigurati da sve bude u najboljem redu.

Jaka i odlučna osoba

Apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto, za Fenu je povodom dolaska pape Franje u BiH kazao kako je siguran da će Papa biti zadovoljan posjetom Bosni i Hercegovini.
– Mi znamo da je on sretan što dolazi u BiH, jer kako sam razumio, to je zaista bio njegov osobni izbor. Njegova je osobna želja doći u Sarajevo, naveo je Pezzuti, istaknuvši kako je primijetio da je narod, ne samo katolici, sretan što takva ličnost dolazi u BiH.
Govoreći o ličnosti pape Franje, nuncij kaže da je u ove prve dvije godine njegovog pontifikata primijetio da je on jaka osoba, odlučna i da ima dobre suradnike, "i nije onaj koji se da vući za rukav, ima svoje planove, a jedan od tih planova je dolazak u BiH".

Oltar i liturgijsko posuđe

Priča je krenula kada su župljani župe Šikara kod Tuzle sa svojim župnikom fra Markom Lovrićem, doznavši da papa Franjo dolazi u Sarajevo 6. lipnja 2015., izrekli svoju spremnost da za euharistijsko slavlje s papom Franjom daruju posebno izrađeni kalež s pliticom, procesijski križ s procesijskim svijećnjacima koje bi izradio akademski kipar iz Tomislavgrada Ilija Skočibušić.
Tu svoju ideju prenijeli su kardinalu Vinku Puljiću koji ju je s oduševljenjem prihvatio, a umjetniku Skočibušiću je povjereno likovno osmisliti izgled oltara i ambona, a i izradit će ih i Papi darovati duvanjska stolarska radnja Stolarija Kraljevići. Na samom kaležu biti prikazani mnogi važni sadržaji Katoličke crkve i hrvatskog naroda u BiH. Idejno rješenje oltara i ambona zamišljeno je kao kompozicija više stećaka koji simboliziraju povijest i prošlost Katoličke crkve i hrvatskog naroda u BiH.

Golubovi iz Mostara

Mostarski bijeli golubovi će vinuti svoja krila prema nebu u jatu golubova koje će biti pušteno tijekom svečanog programa prigodom dolaska pape Franje u Sarajevo 6. lipnja.
Vlasnik Marin Cvitković iz Ilića je prijedlog o uvrštavanju svojih golubova u službeni dio programa pismenim putem poslao monsinjoru Tomi Kneževiću u Sarajevo nakon što je potvrđeno da papa Franjo zaista dolazi u BiH. Dobio je potvrdan odgovor i od Predsjedništva BiH gdje je već bio na razgovorima o detaljima programa.

Logo

Vizualni izgled loga uključuje golubicu mira s maslinovom grančicom i križem.
Autori loga Papinog posjeta su Miroslav Šetka i Dragan Ivanković, pri čemu je sam Šetka objasnio kako su tijekom njegovog kreiranja htjeli unijeti i elemente koji su specifični za BiH, pa je tako, osim golubice s maslinovom grančicom koja je sama po sebi simbol mira, u dijelu križa i stilizirani trokut, što simbolizira granice BiH. Također, za preostale dvije slobodne crte križa namjenski su odabrane i boje – plava, žuta i crvena.

Stolica

Prema tradiciji, svaki poglavar Rimokatoličke crkve koji je dolazio u BiH imao je i posebnu stolicu na kojoj je sjedio. Stolicu na kojoj će sjediti papa Franjo počela je praviti obitelj iz Zavidovića. Obitelj Hajderovac se godinama bavi stolarstvom, a kada su Salem i njegov sin Edin Hajderovac čuli kako će baš oni praviti stolicu za Papu, bili su više nego oduševljeni i nazvali su ovaj čin "projektom života".
Obzirom da su za Papin posjet zaduženi domaćini, Salem i Edin su zajedno sa župnikom Bešlićem posjetili Sarajevo gdje su predstavili svoj projekt, koji je prihvaćen uz manje dopune. Sljedećih dana, stolica bi trebala dobiti prvi duborez, a posljednji dan za izradu je 31. svibnja kada bi stolica trebala biti dostavljena u Sarajevo.
Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar