Papina molitva za mir s čelnicima Palestine i Izraela

Papina molitva za mir s čelnicima Palestine i Izraela

Papa Franjo, izraelski predsjednik Shimon Peres i palestinski vođa Mahmud Abas u vatikanskim su vrtovima molili za mir na Bliskom istoku. Peres i Abas stigli su odvojeno nešto prije 18,30 sati u Vatikan, s nekoliko minuta razlike, i toplo se pozdravili. Nasmiješeni, dugo su si stisnuli ruke.

Nakon pozdrava u papinoj rezidenciji, krenuli su prema mjestu molitve, u vatikanskim vrtovima, gdje su ih čekala njihova izaslanstva. Molitva za mir počela je u 19 sati i trajala je, zajedno s kratkim obraćanjima, oko dva sata, a bila je trodijelna: židovska, kršćanska te muslimanska. Pridružili su joj se poglavar Pravoslavne Crkve, imami, rabini, vjernici.

Nakon molitve papa Franjo poručio je da je za mir potrebna veća hrabrost nego za rat. Traženje mira je 'čin vrhovne odgovornosti pred našim savjestima i našim narodima", rekao je, dodajući da je 'ovo bio susret koji odgovara na žarke želje svih onih koji čeznu za mirom i sanjaju o svijetu u kojem muškarci i žene mogu živjeti kao braća i sestre a ne više kao protivnici i neprijatelji'. 'Svijet je nasljedstvo koje smo dobili od naših predaka, ali i dar našoj djeci: djeci koja su umorna i iscrpljena sukobima i žele da svane zora u kojoj će doći mir', rekao je.

Sudionici molitve potom su zasadili maslinu, što je uobičajena gesta pri susretima na kojima se moli za mir ili koji su posvećeni miru. Izraelsko-palestinski pregovori nedavno su propali, a Papa je tijekom posjeta Svetoj Zemlji pozvao Peresa i Abasa da dođu na molitvu za mir u Vatikan. 

Izvor: http://pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar