Papina propovijed na Koševu središnji dio posjeta BiH

Papina propovijed na Koševu središnji dio posjeta BiH

Papa Franjo prigodom službenog posjeta našoj zemlji održat će propovijed na svetoj misi koja će biti održana na stadionu Koševo u Sarajevu.

Na istom mjestu svetu misu predvodio je i papa Ivan Pavao II. kada je u glavnom gradu BiH boravio 1997. godine. Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić naglasio je kako vlada ogromno zanimanje vjernika za sudjelovanje na svetoj misi te kako je Ured za prijavu “zagušen”. Naglasio je kako sve pripreme za Papin dolazak teku bez poteškoća.

– Na stadionu može biti blizu 80 tisuća ljudi, a rezerviran je i prostor ispred stadiona za one koji neće moći ući, pa i ako bude 150.000 ljudi, ima mjesta, poručio je kardinal Puljić. Isto tako, kardinal je rekao kako u ovom trenutku nema zabrinjavajućih prijetnji po sigurnost Papinog posjeta, odnosno nema signala koji bi mogli biti zabrinjavajući.

Poruke mira

– Oni koji žele vidjeti Papu bez sudjelovanja na svetoj misi moći će ga vidjeti pred Predsjedništvom BiH, kazao je kardinal Puljić. Još jednom je ponovio kako će se svi oni koji žele sudjelovati na svetoj misi morati registrirati. Uz to što se svatko tko želi dobiti ulaznicu može registrirati u svojoj župi u BiH.

Načini za registraciju bit će objavljeni na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku na web stranici www.papa.ba. Apostolski nuncij Luigi Pezzuto uputio je poziv i na duhovnu pripravu za taj pohod.

– Možemo očekivati da će teme o kojima obično govore pastiri Katoličke crkve biti spomenute, a tema o miru je temeljna, kazao je nuncij Pezzuto. Istaknuo je kako Papa dolazi kao pastir, kao religijski, ali i kao državni lider. Upravo zbog toga kaže kako ovaj posjet ima drukčije značenje od posjeta drugih državnika jer je on Otac i Pastir. Također, podsjetio je kako se papa Franjo zalaže za dobro svih ljudi na temelju socijalnog nauka Crkve.

– Papa dolazi posjetiti sve, ali dolazi i kao katolički poglavar, a te dvije dimenzije nisu u suprotnosti, istaknuo je nuncij Pezzuto.

Protokol Papinog posjeta

Na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavljen je i cijeli protokol Papinog dolaska u Sarajevo 6. lipnja. Naime, papa Franjo bi iz Rima prema našoj zemlji trebao krenuti u 7.30 sati te se u 9 sati očekuje službeni doček na Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo.

Nakon toga će uslijediti ceremonija dobrodošlice na trgu ispred Predsjedničke palače, a nakon toga se očekuje susret s vlastima gdje će Sveti Otac održati govor.  U 11 sati je predviđena sveta misa koja će se održati na stadionu Koševo gdje će papa Franjo održati propovijed. Sveti Otac će se sastati i s biskupima BiH u Apostolskoj nuncijaturi.

Nakon toga slijedi susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima u katedrali, gdje će Papa također održati govor. Slijedi ekumenski i međureligijski susret u Franjevačkom međunarodnom centru, gdje je također predviđeno da papa Franjo održi govor.

Susret s mladima predviđen je u Nadbiskupijskom centru za mlade “Ivan Pavao II.”, nakon čega će biti ceremonija oproštaja na Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo te u 20 sati polazak Pape prema Rimu.

Odbor za pripremu

Uz crkveni, djeluje i državni Odbor za pripremu posjeta pape Franje, jer on dolazi u državnički posjet. Tajnica tog odbora, Tonka Krešić, kazala je kako sve pripreme teku bez poteškoća, ali i u skladu s ograničenim financijskim mogućnostima koje ima BiH.

Napomenimo kako postupak akreditacije novinara za praćenje pohoda pape Franje BiH počinje 27. travnja i trajat će do 15. svibnja, a organizatori očekuju kako bi njegov pohod Sarajevu moglo pratiti između 300 i 400 novinara, od kojih je 60 onih akreditiranih u Vatikanu koji s njim redovito putuju.

U Olimpijskoj dvorani “Zetra” bit će otvoren pres-centar desetak dana prije Papinog dolaska, a dan uoči će raditi glavni pres-centar u središnjoj dvorani.
dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar