Parlament BiH: Oporba traži uvođenje video-nadzora na biračkim mjestima

Parlament BiH: Oporba traži uvođenje video-nadzora na biračkim mjestima

U Sarajevu je počela sjednica Zastupničkog dom Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu zahtjev grupe poslanika za razmatranje po žurnom  postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića radi utvrđivanja rezultata izbora.

Grupa poslanika iz SDP-a, SBB-a i DF-a predlaže i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasuje

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova uz sporan kredibilitet i stručnost otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Na dnevnom redu je i zahtjev Amira Fazlića /SDA/ za razmatranje po žurnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o kaznenom postupku BiH.

Zastupnički dom u prvom čitanju trebao bi razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Predloženim izmjenama, koje je utvrdilo Vijeće  ministara, maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, sa dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regije.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju naći će se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto /HDZ/.

Predloženim izmjenama Zakona o zaposlenim vojnim licima iz Oružanih snaga BiH u kategoriji vojnika i podoficira, koji imaju najniži koeficijent za obračun plate i koji u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 posto ljudstva, bio bi poboljšan njihov materijalni status, čime bi bili zaustavljeni negativni trendovi napuštanja Oružanih snaga.

Pred poslanicima će se naći prijedlog odluke o potvrđivanju odluke Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Biće raspravljano i o dopuni informacije u oblasti direktnih stranih investicija u BiH.

Predstavnički dom raspravljati će o izvještaju o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za prošlu godinu i izvještaju o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2017. godinu.

Poslanici bi trebalo da daju suglasnost za ratifikaciju ugovora o osnivanju transportne zajednice između EU i strana potpisnica iz Jugoistočne Evrope – Srbije, Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, te Kosova.

/Izvor: Fokus.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar