Trilateralna okupacija Mepasa u 13 slika

Trilateralna okupacija Mepasa u 13 slika

Trilaterala u Mostaru je završena. Predsjedništvo BiH, predsjednica Republike Hrvatske i predsjednik Republike Srbije kao i šefovi diplomacija oveih zemalja održali su dvosatne sastanke o budućoj suradnji i ponovili europsku perspektivu. Ipak, dok su se ponavljale već od prije poznate optimistične riječi i obećanja – ostalo je neizrečeno pitanje: Što su zapravo dogovorili lideri BiH, Srbije i Hrvatske? Ili je to bila još jedna predstava za javnost i opravdanje “da se nešto radi” administraciji u Bruxellesu?

Ispred zastava Hrvatske, BiH i Srbije,  zbog izbjegavanja naguravanja visokih dužnosnika (jer tko zna tko bi s kim i kako stao), na podu su bile male ceduljice s imenima sudionika sastanka. Iako se radilo o ‘karti na sigurno’ protokola, imena ‘lidera s poda’ bilo je zanimljiv prizor.

Ovo je dvorana za sastanke ‘Lady’, mostarskog hotela Mepas. Pet lidera zemalja susjeda i njihovo troje šefova diplomacije razgovarali su 40-tak minuta u sterilno bijeloj prostoriji s praznim zidovima i za jednim stolom. U asketskoj sobi na stolu su imali vodi i, opet ceduljice sa svojim imeima – zbog unaprijed točno isplaniranog redoslijeda, a vjerojatno i da se sugovornici ne zaborave s kim razgovaraju.

Ovo je sedma sila u iščekivanju političkih sila. Iako to na ovoj fotografiji baš tako i ne izgleda, uvijek dođe i njihovih pet minuta, odnosno, pola sata dnevnika, bezbroj napisanih kartica teksta, fotografija, tonskih zapisa i video snimaka.

 

Poredali su se i trude se pozirati. Vučić stalno nešto šapće Čoviću, Grabar-Kitarović trudi se izreći nekoliko nekonvencionalnih riječi Izetbegoviću, a ovaj je cijelo vrijeme neobjašnjivo smušen. Ivanić i šefovi diplomacije Hrvatske, BiH i Srbije nemaju taj problem.

 

Svi su već otišli i sjeli na svoje stolice u već spomenutu sterilnu bijelu sobu, dok Aleksandar Vučić, Mladenu Ivaniću i Ivici Dačiću, sigurno namjerno pred fotoaparatima jer kod Vučića ništa nije nenamjerno, vjerojatno daje posljednje upute…Kako to drukčije objasniti?

Osiguranje fotoreporterima neda ni “da primirišu” vratima (opet one bijele sobe ‘Lady’) kao da ovo osmoro unutra raspravlja o postanku i smaku svijeta, kvantnoj fizici ili najezdi vanzemaljaca. Ništa od svega toga…

Gotov je i taj kratki sastanak. Ide se u dvoranu ‘Princess’ gdje već čeka sedma sila, zapeta k’o puška. Čović je dobar domaćin jer se Vučić, očito je, osjeća vrlo ugodno, komotno, kao da nije gost i kao da je svoj na svome.

Hrvatska predsjednica, ipak se naziralo, bila je donekle zbunjena. Posebno nakon kratkotrajnog, izgledalo je benignog (a, što nipošto nije), ‘prepucavanja’ ili, rečeno diplomatski, razmimoilaženja mišljenja Vučića i Izetbegovića. Bilo kako bilo, primjetno je ona predsjednica države članice Europske unije. Za razliku od ostale četvorke za koju je primjetno da su lideri zemalja koje još trebaju ‘poići’ do EU-a.

Izetbegović je bio zaista vidno neraspoložn, kao pritjeran uza zid. Inače, prije trilateralnog sastanka šuškalo se kako sumu ova dvojica (Ivanić i Čović) ‘natalizali dasku’. Dok je Čović imao zaleđinu u hrvatskoj predsjednici, a Ivanić u srbijanskom, Izetbegović se činio usamljen. Iako bi ova sva trojica, zapravo, trebali biti jedno. Uzgred budi rečeno, Izetbegović se dobro držao. Vjerojatno i iz razloga što se nije govorilo o izbornom zakonu jer je to unutarnja stvar same BiH.

Na kraju predstave za javnost, odnosno, konferencije za medije, svi su pošli na ručak. Iz dvorane su izišli ‘svatko sa svojim’. Čović ovaj put ipak s Izetbegovićem s kojim dijeli vlast u Federaciji BiH…’neka svoga i u gori vuka’… dok ne dođe Vučić, Erdogan ili KGK…:(.

Ivanić je otišao s Vučićem, a što će na to kazati Dodik – druga je priča.

…a hrvatska predsjednica zaputila se dugim korakom na suprotnu stranu jer je lift već čekao. Što joj se kopkalo po glavi teško je dokučiti.

Trilaterala je gotova i valjalo je poći nešto zasluženo pojesti. Zaslužio se taj trošak na račun poreznih obveznika jer mnoga pitanja sada su riješena, a već od sutra svijet i život će biti ružičast. Naravno, svakome tko stavi ružičaste naočale.

(Republikainfo.com/V.S.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing