Parlament FBiH danas razmatra braniteljski zakon, ali i izbor rukovodstva Zastupničkog doma

Parlament FBiH danas razmatra braniteljski zakon, ali i izbor rukovodstva Zastupničkog doma

Za novog predsjedavajućeg iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) predložen je Mirsad Zaimović, iz Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za dopredsjedavajućeg je predložen Mladen Bošković, a za dopredsjedavjućeg iz reda srpskog naroda najvjerovatnije bi trebao biti izabran Mile Atlagić iz SDP-a.

“Predsjedavajući Komisije Bošković je tražio da odgodimo sjednicu i rekao da bismo sutra možda mogli imati i prijedlog iz reda srpskog naroda s obzirom na to da imamo samo četiri zastupnika iz reda srpskog naroda i to tri iz opozicije i jedan iz vlasti. Sada u 8:30 sati nastavit ćemo ovu sjednicu”, rekao je novinarima član komisije i zastupnik Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH i član navedene komisije Damir Mašić smatra da je izbor novog rukovodstva mogao biti riješen i prije pola godine.

“Zna se tko će biti parlamentarna većina. Imaju sve unutar te većine – pripadnike sva tri naroda. Imaju kvalificiranu većinu da sve to izaberu te je pravo pitanje što se ovoliko čeka”, konstatovao je Mašić.

Naglasio je da je unutar Kluba zastupnika Koalicije predvođene HDZ-om BiH Srbin Goran Opsenica kojeg regularno može predložiti rukovodstvo doma bez opozicije.

“Stoga ne vidim nikakvu potrebu da opozicija popunjava njihove redove, a oni imaju kvalificirane ljude za te pozicije. Opsenica je ušao u Parlament kao pripadnik srpskog naroda”, kaže Mašić.

Poručio je da zastupnički Klub SDP-a najvjerovatnije neće podržati rebalans ovogodišnjeg proračuna iz nekoliko razloga koje će obrazložiti na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma.

Podsjećamo, osim izbora rukovodstva zastupnici bi danas trebali razmatrati predloženi zakon o demobiliziranim braniteljima, kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH.

Radi se o dugo očekivanom zakonu o kojem je ranije postignut dogovor Vlade FBiH i predstavnika boraca, a podrazumijeva 15 različitih prava za boračku populaciju i članove njihovih porodica, među kojima je i tzv. borački dodatak.

“Naša stranka će podržati zakon o demobiliziranim braniteljima iako ima dosta manjkavosti”, potvrdio je Mirsad Čamdžić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar