Partneri zaključili da je koalicija na razini države stabilna

Partneri zaključili da je koalicija na razini države stabilna

Bez obzira na nefunkcionalnost države i Federacije BiH oni su uporni. Obmanjivanje javnosti o toj stabilnosti traje toliko dugo da su i sami sebe uvjerili kako je sve u najboljem redu. 

SARAJEVO, 3. studenog (FENA) – Predstavnici stranaka koje čine koaliciju na razini Bosne i Hercegovine sastali su se danas u zgradi Predsjedništva BiH, a na sastanku je zaključeno da je koalicija stabilna i da neće doći do razlaza na nivou države ili Federacije BiH.

Sastali su se čelnici tri stranke, Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Saveza za bolju budućnost (SBB) te koalicije stranaka iz Republike Srpske, Saveza za promjene (SzP). Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima nakon sastanka je kazao da je koalicija stabilna i da neće doći do razlaza, a da koalicija SDA i SBB nema alternativu.

– Odnosi između mene i Radončića su hladni, nismo razgovarali i vjerovatno nećemo, ali mi nismo u koaliciji zbog Izetbegovića niti Radončića nego zbog države kojoj treba iole stabilna koalicija, a to bez saradnje SDA i SBB neće ići i samo nas ta činjenica drži stabilnim – naglasio je Izetbegović.

Dodao je da su koalicioni partneri na nivou države na sastanku razgovarali o akcizama na gorivo i alkoholna pića.

– Razgovarali smo o kadrovskim rješenjima, to je odavno u zastoju. Vrijeme je i da pojeftine lijekovi. Također, dogovoreno je da olakšamo privrednicima da naplata PDV-a bude pomaknuta s 10. u mjesecu do kraja mjeseca – istakao je Izetbegović.

(FENA) M.B.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar