Pčelari s Kupresa pisali federalnom ministru: Zaštitite nas od medvjeda!

Pčelari s Kupresa pisali federalnom ministru: Zaštitite nas od medvjeda!

Poštovani gospodine Ministre!

Nakon niza bezuspješnih pokušaja obrane od medvjeda,javnih obraćanja institucijama Hercegbosanske županije,Lovačkom društvu, Kupres, PS Kupres nisu poduzete nikakve radnje u svezi zaštite pčelara i samog stanovništva općine Kupres.

Obzirom da su iscrpljene sve mogućnosti u svezi obrane od medvjeda a nisu poduzete nikakve aktivnosti obraćamo se javno Vama.

Zakonom o lovstvu mrki medvjed je zaštićen u uzgojnim područjima Rješenjem o osnivanju uzgojnih područja .Jedno od uzgojnih područja je i područje općine Kupres,što se može konstatirati da je općina Kupres proglašena „Rezervatom medvjeda“,pitamo sada Vas da li su mještani zaštićeni od medvjeda.

Zakonom o lovstvu sukladno čl.19 citiramo:“Ako od zaštićene divljači nastupi opasnost po život i zdravlje ljudi ili za državnu imovinu i za imovinu građana zaštićena divljač se može odstrijeliti,odnosno njen broj smanjiti bez obzira na vrijeme zaštite i godišnji plan gospodarenja.Odobrenje za smanjenje broja divljači i način izvršenja izdaje federalni ministar na temelju zahtijeva zainteresiranih, a po pribavljenom mišljenju korisnika lovišta i mjerodavne veterinarske službe“.

Nakon niza prijava o šteti i ugrozi od medvjeda Župnijaskom ministarstvu poljoprivrede ,vodoprivrede i šumarstva, izlaska na teren povjerenstva i zapisnika,sve ostaje na tome jer nisu nadležni niti za štetu niti zaštitu jer Federalnim zakonom su oduzete ovlasti gore narečenim institucijama.

Stoga pitamo Vas i tražimo odgovor kako će te zaštiti građane Kupresa, jer medvjed ulazi u uže gradsko područje, šeće se ulicama, uništava voćnjake.

Što će biti ukoliko (ne daj Bože) napadne i djecu i ljude, da li će te ga i onda štititi i tko će odgovarati.

Stoga apeliramo na Vas da poduzmete sve aktivnosti Zakonom propisane da se građani oslobode straha od medvjeda, koji je vidno prisutan u gradu i ne oglušite se na ovo otvoreno pismo.

Kupreški pčelari

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar