Pernara opet izbacili iz Sabora, ovaj put zbog   Čovića

Pernara opet izbacili iz Sabora, ovaj put zbog Čovića

Zastupnik Živog zida u Hrvatskom saboru, Ivan Pernar, ponovno je izbačen iz sabornice. Ovaj put, potpredsjednik sabora Milijan Brkić, zbog kritičkih riječi prema predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, Pernaru je prvo izrekao ukor, potom mu oduzeo riječ, da bi na kraju pozvao djelatnike reda u Saboru da Pernara izbace van.

Naime, u polupraznom, Hrvatskom saboru tijekom rasprave o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, zastupnici raspravljaju o Prijedlogu deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju Hrvata u BiH i njenom europskom putu.

“Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njezini konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njezinu budućnost”, ističe se u deklaraciji koja poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji. Deklaracija ima šest točaka, cijeli dokument 20 stranica i u njemu se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH.

Dok donošenje Deklaracije brane zastupnici vladajućih iz HDZ-a, kao i inicijatori, zastupnici Božo Ljubić i Željko Raguž iz tzv. dijaspore, HDZ-a BiH, oporba ju osporava, držeći da ista znači izravno miješanje Hrvatske u unutarnja pitanja BiH te da će Hrvatska pred EU time izgubiti svoj kredibilitet kao ozbiljna država.

Ljubić i Raguž ukazali su na, kako su istaknuli, nejednakopravnost Hrvata u BiH, bošnjačku dominaciju i bošnjačke političke manipulacije. Kazali su da Deklaracija ne bi bila mijšanje Hrvatske u unutarnja pitanja BiH te da je Hrvatska dužna skrbiti i štititi interese Hrvata u BiH.

Na tom fonu je bilo i izlaganje zastupnice Vesne Pusić, nekadanje ministrice vanjskih poslova Hrvatske, koja je izričito ustvrdila da, zbog političkih dogovora i koalicije Dragana Čovića i Milorada Dodika, zapravo, Dodik utječe na politiku u Hrvatskoj, što je, kako je ocijenila, skandalozno i neprihvatljivo.

“Sabor može i treba raspravljati o susjednim državama s kojima želi dobre odnose, treba raspravljati o položaju Hrvata u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji. Međutim ovaj tekst deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH. On ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini. Ova Deklaracija govori samo o HDZ-u u BiH, a posredno i o HDZ-u u Hrvatskoj. Ovo je Deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH. Milorad Dodik diktira hrvatske reakcije na situaciju u BiH. Ova Deklaracija je protiv ugleda, utjecaja i naročito direktno protiv interesa Hrvatske”, kazala je Pusić, ustvrdivši da, ukoliko bi se, primjerice, u parlamentu Srbije na ovakav način raspravljalo o Hrvatskoj, to za nju bilo neprihvatljivo.

I Milorad Pupovac iz Kluba zastupnka SDSS-a, prema Deklaraciji je suzdržan iako je nedvojbeno ukazao da se sadašnjim rješenjem u BiH događa da jedan narod može izabrati predstavnike drugome narodu.

Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku Ljubića nije propustio pitati “zašto nije dobar Travanjski paket kada ga je podržao njegov šef, akademik Čović”, a spominjao je i veze s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a i aktualnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Ali, Hasanbegović je bio vrlo oštar i prema Žaljku Komšiću, članu Predsjedništva BiH, kojeg je nazvao “titoističkim mahalskim, uličnim demagogom, prodavačem magle i uzurpatorom i rušiteljem BiH”.

Međutim, “najosebujniji nastup” za saborskom govornicom imao je zastupnik Živog zida Ivan Pernar koji je, nakon svog govora, udaljen iz sabornice.

Pernar je ustvrdio da je “rat u BiH nametnut iz Zagreba”, te da je “među onima koji su se protivili tom ratu bio general HOS-a Blaž Kraljević, u čijim jedinicama su se zajedno borili i Hrvati i Bošnjaci”.

Prenosimo najveći dio njegovog govora:

“Međutim, zajedništvo Hrvata i Bošnjaka nije bila prihvatljiva jer je Tuđmanova politika bila usmjerena na podjeli BiH. Za provedbu te politike na Međunarodnom sudu u Haagu osuđeni su ljudi koji su je provodili. Nažalost do današnjeg dana HDZ nije odustao od te politike i veže se i sa ‘crnim vragom’ kako bi ju nastavio provoditi. Netko će reći da Zagreb nije kriv za stradanje bh Hrvata, ali ja ću vam odgovorno kazati da jest. Odgovorno ću kazati da se Zagreb trebao miješati u politiku BiH, ali ne na ovaj način. Srbija se trebala miješati u politiku u Hrvatskoj, odnosno, trebala je utjecati na hrvatske Srbe. Ali ne na način da ih tjera na pobunu, nego na način da prihvate Sporazum Z4, odlože oružje, da budu mirno reintegrirani i žive u Hrvatskoj kao svojoj zemlji. Danas Krajina ne bi bila pusta.

Ali, nažalost, srpska politika nije težila dobrobiti Srba, nego je težila da svi Srbi žive u jednoj državi, a bez micanja Srba iz Hrvatske to nije bilo moguće. Zato je Beograd, odnosno, Milošević, gurnuo te ljude u pobunu, a na kraju kada su u toj pobuni ostali bez svega, onda je Milošević svojedobno vođi krajiških Srba na pitanje ‘Šta da radi?’, rekao ‘Ubij se’. I u Sarajevu se dogodio užas i sramota. Tamo su nakon Daytona srpske vođe dale Srbima direktivu da se isele iz Sarajeva. Egzodus 150 tisuća Srba nakon rata. Zar to nije etničko čišćenje Srba? A sve s parolom da ‘Svi Srbi žive u jednoj državi’.

Ta luđačka parola i da ‘Svi Hrvati žive u jednoj državi’, iako je nikada nije izrekao, na žalost nije bila strana ni Franji Tuđmanu.
Govorim to iz razloga što je očito da su hrvati i Bosanske Posavine žrtvovani-razmijenjeni za Srbe iz Krajine.  I evo vam: Hrvati u Hrvatskoj, Srbi u RS. To je bila politika koja se vodila.

Međutim, ono što je ključno, nikada neću zaboraviti trenutak kada sam otišao na Kruševo kraj Mostara, na godišnjicu atentata na Blaža Kraljeća. Atentata, nisu njega ubili ni Bošnjaci ni Srbi, ubili su ga Hrvati. I do današnjeg dana njegovi suvremenici i suborci kažu da je iza tog ubojstva stajalo tadašnje političko rukovodstvo HDZ-a. Da se radi o političkom ubojstvu, jasno je iz jednog ključnog detalja. Razlika između političkih i svih drugih ubojstava je u tome što se ona nikada do kraja nerazjasne i ne neđu se nalogodavci. Zašto? Zato što su njihovi nalogodavci na vlasti. Na isti način na koji je ubio Kraljević, ubijen je i Ante Paradžik. To svi vi znate. Ni Paradžika nisu ubili ni Srbi ni Bošnjaci. Ono što mi u Hrvatskoj imamo je jedna hunta, jedna protunarodna vlast koja radi sve s ciljem d auništi hrvatski narod i u BiH i u Hrvatskoj.

HDZ govori da bi hrvatski entitet pomogao Hrvatima. Ma, je li? Pa evo vam, u Hrvatskoj imamo hrvatsku državu i kako pomažete Hrvatima? Koji je rezultat vldavine HDZ-a? Imate apsolutnu vlast, sve centre moći ste zauzeli i instalirali svoje zhljeve. I šta? Hrvatska propada, Hrvati bježe iz nje. To je rezultat vladavine HDZ-a u Hrvatskoj. To je rezultat hrvatske vlasti za Hrvate. Ona vaša parola da “Hrvati biraju hrvatskog predstavnika u BiH”, znate na što me to podsjeća? Pa na parolu japanskog cara Hirokita koji j govorio “Azija, Azijcima”, a zapravo je mislio “Azija Japancima” jer je želio okupirati cijelo to područje.

S istom parolom, zapravo, HDZ želi da HDZ-ovac Dragan Čović bude član Predsjedništva BiH. A što je taj čovjek napravio za hrvatski narod od kada je tamo? Što se zbiva s hrvatskim narodom. Je li moguće da, dok hrvatski narod nestaje iz BiH, on i njegova obitelj grade vilu, hacijendu koje se ne bi posramili ni narko-bosovi u Kolumbiji. Zar vas to nije sramota? Zar za jedan kvadrat više njegove vile, spremni ste raseliti i upropasitti vlastiti narod”, kazao je Pernar, na što je reagirao potpredsjednik Sabora Milijan Brkić s upozoravajućim riječima “kolega Pernar, izričem vam opomenu”.

Međutim, “kolega Pernar” je dalje nastavio vičući: “Je li moguće, gospodine Brkić, da se mijenja tok rijeke koja je prolazila kraj vile jednoga čovjeka? Nećete me ušutkavati”.

Nakon toga, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić izrekao mu je stegovnu mjeru oduzimanje riječi i udaljavanje iz Sabora.

(Republikainfo.com/V. Soldo/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar