Pet novih naredbi Federalnog stožera Civilne zaštite

Pet novih naredbi Federalnog stožera Civilne zaštite

U cilju sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu je 19. Ožujka 2020. Godine održana treća izvanredna sjednica Federalnog stožera civilne zaštite (FSCZ) kojom prilikom je donijeto pet novih naredbi.

Od donesenih pet naredbi, četiri su adresirane i općinskim/gradskim stožerima civilne zaštite na provedbu.

Županijskim i općinskim/gradskim stožerima civilne zaštite naređeno je da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima prije ulaska osoba u zdravstvene ustanove.

Naređena je i obustava javnog linijskog i izvanlinijskog prijevoza osoba u cestovnom i željezničkom prijevozu. Iz ove naredbe izuzima se registriranih taxi prijevoz putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obavezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge. Ova naredba primjenjuje se od 21.3.2020. godine u 00:00 sati.

Obustavlja se rad u djelatnosti trgovine na području FBiH, osim trgovina prehrambenih proizvoda,  trgovina higijenskih proizvoda, ribarnica, ljekarni, specijaliziranih trgovina medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivrednih apoteka, benzinskih pumpi, kioska, pekara, kemijskih čistionica, specijaliziranih trgovina za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijaliziranih trgovina dječje opreme, trgovina hrane,hrane za životinje, trgovina građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerija, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko – epidemioloških mjera.

Naređuje se obustava rada otvorenih tržnica, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata, osim otvorenog tržničnog i tržnog prostora sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metra između osoba uz poštivanje ostalih higijensko – epidemioloških mjera.

Naređuje se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da osobi koje se na graničnom prijelazu, pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, liši slobode po potjernici nadležnog suda, izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjere pritvora ili kazne zatvora. Provođenje mjere izolacije je u obavezi kazneno-popravne ustanove u kojoj je od strane nadležnog suda određeno izdržavanje mjere pritvora ili kazne zatvora i ona može trajati do 14 dana.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing