Pet razloga za DA jagodama

Pet razloga za DA jagodama

Jagode su ljetnje voće u čijim ukusima većina nas uživa, a najviše ih volimo u voćnim salatama, kolačima ili jednostavno umočene u šlag ili čokoladu. S obzirom na to da je njihova sezona počela, svakako biste ih trebali što češće jesti, posebno zbog svih blagodati koje imaju na naše zdravlje.

1) Pomažu u mršavljenju
Ako želite dotjerate liniju prije odlaska na plažu, jagode vam mogu pomoći u tome. Ovo voće sadrži sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorijevanju masnih naslaga, jer ih organizam koristi kao gorivo. Istraživanja su pokazala da antocijanin takođee povoljno utječe na kratkotrajno pamćenje.

2) Ublažavaju bol
Dokazano je da jagode imaju antiupalna djelovanja koja ublažavaju bol. Istraživanja su pokazala da jagode smanjuju markere upale, a preporuka je ih konzumirate tri puta tjedno da biste smanjili rizik od upala.

3) Imaju antikancerogena i antialergena djelovanja
Dokazano je da jagode imaju antikancerogeno djelovanje. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore sa kancerogenim stanicama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože. Osim toga, fenolne kiseline iz jagoda imaju antialergena svojstva, što znači da pomažu pri smanjenju biokemijskih procesa, koji su povezani sa alergijskim reakcijama. Ipak, iako pomažu osobama sa alergijama, postoje ljudi koji su alergični baš na njih.

4) Pomažu u borbi sa šećerom
Iako su postojale određene nedoumice da osobe sa povišenim šećerom smiju jesti jagode ili ne, nedavna studija pokazala je da jagode zapravo reguliraju razinu šećera u krvi, čak 130 grama svježih jagoda značajno će smanjiti razinu šećera u krvi.

5) Usporavaju starenje
Jagode su izuzetno bogate antioksidanatima. Toliko da se nalaze na četvrtom mjestu po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Oni su važni za naš organizam jer štite tijelo od slobodnih radikala, koji nisu samo izazivači mnogih bolesti, već ubrzavaju i starenje kože.
Ako vam svi ovi razlozi nisu bili dovoljni, za kraj da napomenemo i da su jako su ukusne. Postoji li bolji razlog od toga?

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar