Petarde nisu igračke: Zabranjena uporaba pirotehnike, evo kolike su kazne

Petarde nisu igračke: Zabranjena uporaba pirotehnike, evo kolike su kazne

Pirotehnička sredstva nisu igračke, poručio je ministar unutarnjih poslova SŽ  Admir Katica apelirajući na građane da ih ne koriste.

“Dragi građani budimo sretni i veseli, ali i radujmo se bez petardi. To nisu igračke, vodimo računa da petarde mogu ozbiljni ozlijediti nekoga, izazvati traume kod naših osjetljivih kategorija stanovništva, te ljubimaca. Budimo odgovorni i svjesni da neovlašteno korištenje pirotehničkih sredstava podliježe sankcijama”, naveo je Katica, piše Faktor.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova SŽ navode kako se s narednih dana očekuje prodaja i upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, ali podsjećaju da se njihovom upotrebom naručavaju javni red i mir, uznemiravaju građani, a da su moguće i ozljede, osobito kod osoba mlađe životne dobi.

“Onaj tko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira SŽ. U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreči novčane kazne za počinitelje istih u iznosu od 300 do 900 KM, a za roditelje, odnosno, usvojitelje ili staratelje maloljetnih prekršitelja od 400 do 1.200 KM”, navode iz MUP-a SŽ.

“Apeliramo na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava, kako ne bi time činili prekršaje, te da bi spriječili eventualno ozlijeđivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice, s posebnim naglaskom da se spriječi da ih upotrebljavaju djeca i maloljetnici”, zaključuju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar