Petnaest godina Wikipedije, izvora znanja dostupnog svima

Petnaest godina Wikipedije, izvora znanja dostupnog svima

Svesci tradicionalnih enciklopedija sve češće prikupljaju prašinu, djelomično i zbog postojanja wikipedije, internetskog izvora znanja dostupnog iz svakog kutka svijeta, pokrenutog prije 15 godina.

Entuzijast Jimmy Wales i programer Larry Sanger 15. siječnja 2001. pokrenuli su wikipediju s uzvišenim ciljem stvaranja sveobuhvatne zbirke svjetskog znanja dostupne svima. Petnaest godina poslije, njezin osnivač nada se da će da cilj održati živim – i besplatnim. Nadamo se da će tako ostati. Nemamo nikakvih planova to promijeniti. Zadovoljni smo stvarima kakve jesu, rekao je Wales.

Wikipedia danas ima više od 37 milijuna članaka na gotovo 300 jezika. Financira se isključivo donacijama, a ne reklamama. Wales kaže da mu nije žao što je wikipediju održao besplatnom iako je gledao kako neki drugi internetski inovatori postaju milijarderi. Vrlo samo zadovoljan ishodom. Imam sjajan život i uživam u svakoj minuti, rekao je Wales. Iako je učinkovito zamijenila nekoć sveprisutne tiskane enciklopedije, wikipedia je suočena s nekim izazovima u budućnosti.

Za wikipediju, primjerice, ne radi dovoljan broj žena, što je slučaj i u mnogim drugim tehnološkim kompanijama. U stalnoj smo potrazi za većim brojem suradnica, kaže Wales. Žene čine samo 15 posto posto ‘zajednice’, kako se kolektivno nazivaju osobe koje dobrovoljno doprinose internetskoj enciklopediji. Zajednica se stvarno želi promijeniti, ali promjene dolaze sporije nego što bismo htjeli,rekao je Wales.

Wikipedia se nada da će i proširiti svoj utjecaj na populaciju koja rapidno dobiva pristup internetu. U razdoblju smo kada broj korisnika interneta u svijetu u razvoju raste nevjerojatnom brzinom i sukladno, jednako brzo raste broj korisnika wikipedije u tim zemljama, rekao je Wales. Najavljuje i kako će se wikipedija više usredotočiti na mobilne proizvode kako bi doprla do korisnika koji računala mijenjaju mobitelima.

Moramo posvetiti mnogo pažnje našoj mobilnoj aplikaciji i zajamčiti da bude kvalitetna kako bi nam i pristup s mobitela bio dobar, napominje Wales. Želi li se ostvariti krajnji cilj, da zbirka svjetskog znanja uistinu bude dostupna svakome, wikipedia mora pratiti digitalne trendove. Stalni tehnološki napredak stvarno je moćna sila u zbližavanju ljudi, učenju i podjeli znanja, smatra Wales.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar