Pfizer poskupio za 50 posto od prvotne cijene

Pfizer poskupio za 50 posto od prvotne cijene

Sljedeća generacija Pfizerova cjepiva protiv novih varijanti koronavirusa koju će usto moći primiti i djeca stoji 23,20 eura, dvostruko više od prvotnih doza tog cjepiva koje su stajale 12 eura.
Europska komisija dogovara se o kupnji 900 milijuna doza tog cjepiva koje bi se trebalo početi koristiti u prosincu, a porast cijene smatraju opravdanim. Prijedlog ugovora bit će predočen državama članicama sljedećih dana. Ovo nije prvi put da se govori o poskupljenju BioNTech/Pfizer’s cjepiva koje se profiliralo kao cjepivo prvog izbora, prije svega zbog pouzdanosti u isporukama.
To je cjepivo u početku stajalo 12 eura, potom 15,50 eura, a potom je u travnju bugarski premijer Bojko Borisov otkrio kako Europska komisija potpisuje ugovore po cijeni od 19,5 eura
Najnovija cijena cjepiva procurila je kad je njemački list Die Welt došao u posjed pisma njemačkog Ministarstva financija odboru za proračun Bundestaga. U njemu stoji da će Njemačka platiti 3,83 milijarde eura za proporcionalan udio od 165 milijuna iz ukupnog broja EU doza, što daje iznos od 23,20 eura po dozi.
Pregovara se o trećem ugovoru Europske komisije o kupnji BioNTech/Pfizer cjepiva, dodaje se u pismu. Isporuka 900 milijuna doza diljem EU od prosinca ove do 2023. godine trebala bi “osigurati adekvatne količine cjepiva za sljedeće godine”, a “uključivat će i adaptirano cjepivo protiv varijanta virusa i cjepivo za djecu”.
Iz Europske komisije nisu željeli službeno potvrditi cijenu
No, neslužbeno se doznaje kako je smatraju opravdanom. Novi ugovor postavlja strože uvjete, proizvođač se mora obvezati da će cjepivo prilagođavati mutacijama te isporučiti određenu količinu svaki mjesec, a ne, kao do sada, kvartalno.

Izvor: Sandra Veljković/vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing