Picula iz iskustva: BiH političari namjerno zadržavaju status quo

Picula iz iskustva: BiH političari namjerno zadržavaju status quo

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula komentirao je europske integracije zemalja zapadnog Balkana, ističući kako je situacija s Bosnom i Hercegovinom potpuno drugačija u odnosu na ostale zemlje regije, i to zbog složenog konstitucionalizma i napetih odnosa između tri konstitutivna naroda.

“Pitanje je je li zemlja u stanju provesti sve potrebne reforme koje su potrebne i koje su nužne. Osim toga, tu je i pitanje same volje predstavnika. Teško je postići konsenzus predstavnika sva tri naroda, a politički establišment izgleda zadržava status quo”, naveo je Picula.

On je u kolumni koja je objajvljena ne portalu European Western Balkans napisao kako to sve može potkrijepiti činjenicama iz vlastitog iskustva, s obzirom na to da se nalazi na čelu delegacije Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, prenosi Al Jazeera.

“Stoga zagovaram da je optimalan način kojim će se podržati napori svake zemlje u procesu pregovora o pristupu Europskoj uniji nagrađivanje njihove učinkovitost i davanje prilike da dovrše proces”, ističe Picula.

Zastupnik u Europskom parlamentu upozorava da je Balkan osjetljivo i krhko područje, koje će, “ako se počne tresti”, uzrokovati da se kompletna Europa zatrese.

“Dakle, ako Europska unija ne pomogne Balkanu, druge zemlje, poput Rusije, Kine ili Saudijske Arabije, to će učiniti, a to nije u našem najboljem interesu”, naveo je Picula.

Osvrnuo se i na Strategiju Europske komisije za zapadni Balkan, dodajući da se aktivnosti na području zapadnog Balkana priznaju kao geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Europu, temeljenu na zajedničkim vrijednostima.

“S druge strane, mi, dakle Europska unija, također se moramo pripremiti za nove članove, u financijskom i institucionalnom kontekstu. Moramo biti jači, čvršći i učinkovitiji prije nego što postanemo veći”, dodaje Picula. Navodi da je trenutno u najboljoj poziciji Crna Gora, koja je napravila najveći pomak u procesu europskih integracija od šest zemalja zapadnog Balkana.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar