“Pišem pismo droga mi se proli” ili kokain u BiH stiže brzom poštom

“Pišem pismo droga mi se proli” ili kokain u BiH stiže brzom poštom

Broj sumnjivih pošiljki koje najčešće dolaze brzom poštom povećan nakon što je na razini BiH donesena odluka da se oporezuju pošiljke od 300 maraka i vrjednije

Naša zemlja ima samo jedno vozilo koje je specijalizirano da kontrolira poštanske pošiljke, a kojima se u BiH sve više šalju narkotici.

Jedino takvo vozilo je u vlasništvu Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. Koliko je značajno ovo vozilo govori informacija da je prilikom nedavne detaljne kontrole poštanskih pošiljki pristigle iz inozemstva otkriveno oko tri kilograma kokaina, opijuma i drugih opijata koji su bili dio pošiljke s adresom u BiH.

Ono što je najzanimljivije jeste da i pored otkrivanja ovih pošiljki niko nije uhićen.

Izvor Srpskainfo blizak sigurnosnim agencijama u BiH otkriva da je broj sumnjivih pošiljki koje najčešće dolaze brzom poštom povećan nakon što je na nivou BiH donesena odluka da se oporezuju pošiljke od 300 maraka i vrjednije.

– Broj sumnjivih pošiljki povećan je nekoliko puta, jer su ranije i dileri bili mnogo oprezniji obzirom da su morali prijavljivati gotovo svaku pošiljku koja bi stizala u BiH. Nažalost, ovakve stvari prvo iskoriste kriminalci, ali zato bi institucije morale adekvatno reagirati na ovu pošast, a ne samo jedno vozilo imati za te stvari, objasnio je izvor Srpskainfo.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje, ranije je izjavio da su službenici UNO-a prilikom detaljne kontrole brzih pošiljki u nekoliko odvojenih akcija oduzeli veću količinu narkotika, odnosno kokain, heroin, THC, opijum sa primjesama drugih opijata i amfetamin.

– Prilikom redovne kontrole brzih pošiljki od strane carinskih službenika primijećena je pošiljka sa sumnjivom supstancom deklariranom na fizičku osobu. U suradnji s Graničnom policijom BiH prilikom testiranja, uređaj za otkrivanje narkotika pokazao je da pošiljka sadrži kilogram kokaina, heroina, THC-a i opijuma sa primjesama drugih opijata. O tome je Granična policija BiH obavijestila Tužiteljstvo BiH, naveo je Kovačević.

Također, prilikom kontrole pošiljki pristiglih brzom poštom carinski službenik je primijetio sumnjivu praškastu materiju deklariranu kao uzorak jednog lijeka. U suradnji s Graničnom policijom BiH aerodroma Sarajevo izvršeno je testiranje pošiljke i za nju se, uz pomoć uređaja za narkotike i psa za otkrivanje narkotika, utvrdilo da se radi o kilogram i pol kokaina sa primjesama drugih opijata.

U još jednom slučaju prilikom pregleda pristigle pošiljke putem brzih pošta primijećena je pošiljka sa 270 tableta amfetamina, deklarirana na ime stranog državljanina.

Podsjetimo, na graničnim prijelazima u BiH tijekom prošle godine zaplijenjeno je više od 200 kilograma različitih vrsta narkotika čija se vrijednost na narko tržištu procjenjuje na desetine milijuna maraka.

U odvojenim akcijama, najviše je zaplijenjeno marihuane – oko 211 kilograma. Od ostalih nedozvoljenih narkotičkih sredstava na granici su „skinuti“ kokain, ekstazi, speed, opijum, hašiš, amfetamini i druge zakonom zabranjene supstance.

Pripadnici Granične policije BiH u prosincu prošle godine zaplijenili su oko 200 kilograma genetski modificirane marihuane – skanka, u graničnom pojasu na području Bileće.

Drogu su iz Crne Gore u BiH pokušali prokrijumčariti R. B. (40), M. K. (40), M. K. (41) i N. V. (35), državljani Crne Gore. Skunk je otkriven na više mjesta u vozilu Mercedes bh. registarskih oznaka, dok su dva vozila crnogorskih registarskih oznaka bila prethodnica, odnosno imala su ulogu “čistača“.

(Izvor: Srpskainfo.com)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar