Planirao atentate na hrvatske političare

Planirao atentate na hrvatske političare

Fotografije kofera za prikriveno nošenje oružja, laserski ciljnik, puška s prigušivačem, dva pištolja i streljivo, dvije ručne bombe i dva noža dovoljan su dokaz za tužiteljstvo da je Dražen Kostan (53) pripremao terorističke napade protiv najviših državnih dužnosnika.

Nakon što je dovršilo izvide u suradnji sa Službom terorizma PNUSKOK-a Ravnateljstva policije, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega je podiglo optužnicu, piše Jutarnji list.

Inače, Kostan je od ožujka ove godine iza rešetaka šibenskog zatvora nakon što je “pao” u ruke policije zbog serije od devet razbojništava po Šibeniku, Tribunju i Skradinu odrađenih unazad 13 godina i “teških” 1,3 milijuna kuna.

U tom je slučaju šibenska policija prezentirala izdašnu zapljenu šarolikog spektra stvari počevši od oružja do opreme koje su, kako doznajemo, usmjerile istragu i u drugim pravcima i koja je dovela do sasvim druge optužnice koju je podiglo zagrebačko tužiteljstvo.

Prema potonjoj optužnici, Kostan se tereti za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva – točnije za pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom iz članka 103. u vezi s člankom 97., stavak 1., točka 1. i 2. Kaznenog zakona.

Vremenski period? Prema tužiteljstvu od 27. siječnja 2020. kad datiraju prve pronađene korespondencije i arhivirani podaci pa sve do 1. ožujka 2022., a sve se odvijalo na području Šibenika i Vodica

Zagrebački tužitelji motiv nalaze u tome što je 53-godišnji Kostan bio nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti i propisanim mjerama zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa zarazne bolesti covid-19 te je postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske.

Ujedno ga se tereti i da je skidao s interneta i u memoriju tablet uređaja pohranjivao fotografije najviših državnih dužnosnika i članova njihovih obitelji, predstojnika i ravnatelja zdravstvenih institucija, istaknutih znanstvenika i profesora, sudaca Ustavnog suda, saborskih zastupnika, zastupnika u Europskom parlamentu, bivših državnih dužnosnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti te nekoliko veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća.

Tereti ga se i da je putem interneta i aplikacija preuzeo više videozapisa osobe koja je na javnim skupovima, održanima krajem 2021. godine, u više gradova pozivala građane na rušenje aktualne političke vlasti u Republici Hrvatskoj

Ali ni to nije sve – tužitelj ga tereti i da je pribavio adrese na kojima stanuju najviši predstavnici izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj i ravnatelji jednog zavoda i bolnice, a pretraživao je i pohranjivao u tablet kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni dužnosnici i ravnatelji, kao i mjesta gdje se nalaze pojedina veleposlanstva. Fokus je usmjerio i na jednu televizijsku kuću.

Ako se optuženom muškarcu i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu višegodišnji zatvor, a do daljnjega ostaje iza zatvorskih rešetaka odlukom suca istrage.

Inače, proljetos u pretresima tri stana, jednoj poljskoj kućici i autu na području Šibenika i Vodica kad je uhićen, policija je pronašla i zaplijenila od njega i još dvije osobe pet pištolja koji potječu iz kaznenih djela, motorističku kacigu korištenu prilikom činjenja četiri (ne)djela, kišnu kabanicu korištenu u dva razbojništva te platnenu vrećicu za novac korištenu u pet kaznenih djela.

Policija je oduzela i 14.655 eura, 2726 dolara i 8000 kuna, a pronašli su još i puško-strojnicu Ero s prigušivačem, dvije ručne bombe, raketni bacač M-80 tzv. zolju, veću količinu streljiva, ali i novčanik s dokumentima jednog građanina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing