Platformaška vlada nenamjenski potrošila 42 milijuna KM, a ostavili dugove od 220 milijuna

Platformaška vlada nenamjenski potrošila 42 milijuna KM, a ostavili dugove od 220 milijuna

Federalna ministrica financija Jelka Milićević rekla je zastupnicima kako je njen mandat zatekao oko 220 milijuna KM neizmirenih obveza prošlogodišnjeg proračuna FBiH, od čega je trenutno neizmireno još skoro 72 milijuna."Oko 42 milijuna je bilo nenamjenski potrošeno s podračuna" navela je Milićević na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu govoreći O izvješĆU njenog ministarstva o izvršenju proračuna FBiH za 2014. godinu.

Za zatečeno financijsko stanje u FBiH nije htjela okriviti nikoga iz prethodnih vlasti pojedinačno, već je kazala kako je krivica u "vođenim politikama", odnosno odsustvu proračunske odgovornosti.

Novoj vladi preostaju pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom, na čije uvjete se mora pristati, kao i reformski procesi te pokušaj proračunskih ušteda, u namjeri uspostave financijske ravnoteže.

Ministrica je poručila kako ne bi trebalo zakonima stvarati obveze prema eventualnim novim proračunskim korisnicima i dodala kako se od 2,3 milijarde KM ovogodišnjeg proračuna Federacije, na "obveze" odnosi 1,3 milijardi, odnosno kako se s preostalom milijardom ne može puno učiniti.

Izvješće o izvršenju proračuna FBiH za 2014. zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta F Bih nisu odobrili. Za podršku je trebao najmanje 51 glas, a bilo ih je 39. Protiv je glasao 21 zastupnik, dok je 12 bilo suzdržano.

Osim izvješća o izvršenju proračuna, zastupnici su upoznati, mada nisu glasali, s još dva izvješća – o zaduženjima FBiH po osnovu emisije obveznica, kao i emisije trezorskih zapisa u prošloj godini.

Povodom prvog je rečeno kako je izvršen plan o zaduženju obveznicama u vrijednosti od 140 milijuna KM, a o drugom izvješću nije bilo rasprava.

Na kraju sjednice predstavnici Federalnog ministarstva financija upoznali su zastupnike i s izvješćem o vanjskom i unutarnjem dugu FBiH na dan 31.12.2013. godine.

Ukupan dug je tada bio 5.628.848.138 KM, od čega vanjski 4.671.230.019 KM (dug krajnjih korisnika od blizu dvije milijarde i Vlade od blizu 2,7 milijardi), dok je unutarnje zaduženje iznosilo 957.618.119 KM.

Ova sjednica, prva redovita u aktualnom mandatu Zastupničkog doma, završena je kasno popodne. Naredna je najavljena za kraj svibnja ili početak lipnja.

hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar