PLATI POLA I VOZI! Oprašta se pola kazne za prekršaj!

PLATI POLA I VOZI! Oprašta se pola kazne za prekršaj!

SARAJEVO – Federacija je napokon dobila novi Zakon o prekršajima, objavljen je u Službenim novinama FBiH i osim što je oštriji od ranijeg, donosi i olakšice građanima.

Prekršaji u prometu
Najveća novina koju federalni Zakon o prekršajima donosi svakako je ona vezana za plaćanje kazne za počinjeni prekršaj. Naime, uvodi se novo zakonsko rješenje – onaj tko u roku osam dana od dana prijema prekršajnog naloga plati polovicu kazne, bit će oslobođen plaćanja druge polovice. Osim toga, protiv takvih se neće voditi nikakvi sudski postupci niti će imati bilo kakvih dodatnih troškova. Ovo se odnosi i na fizičke i na pravne osobe, a odnosi se i na sve vrste prekršaja, od onih u prometu do onih u biznisu.
Novi Zakon o prekršajima koji je usvojio Parlament Federacije osobno je napisao ministar pravosuđa Zoran Mikulić uz asistenciju svog suradničkog tima koji je predvodio Haris Kovačić, savjetnik u Ministarstvu pravosuđa. Posebno je zanimljivo da je to, kako doznajemo, 70. zakon koji je Mikulić napisao od ožujka 2011. godine kada je preuzeo ministarsku funkciju.
U Parlamentu Federacije novi Zakon o prekršajima nije baš glatko prošao, tek iz trećeg puta je usvojen, a svrstan je u set federalnih antikorupcijskih zakona.
Novim rješenjem kojim se oprašta polovica kazne za počinjeni prekršaj očekuje se brža i bolja naplata potraživanja i rasterećenje sudova koji su zatrpani ovom vrstom predmeta.
– Novi Zakon o prekršajima sasvim sigurno uvodi disciplinu i red – objasnio je ministar Mikulić.
Posebno su pooštrene kazne za prekršaje iz oblasti poreza, carina, financija, zaštite okoliša i koncesija, radnih odnosa i zaštite na radu.

Ogromni dugovi
Kada je riječ o tim oblastima, kazne za fizičku osobu koja počini prekršaj iznose do 10.000 maraka, za odgovornu osobu do 20.000, a za pravnu do čak 200.000 maraka. Inače, ključni razlozi za donošenje novog Zakona o prekršajima su otklanjanje smetnji u radu inspekcijskih službi, ali i harmoniziranje federalne legislative s onom koja postoji u BiH i Republici Srpskoj.
Novim rješenjima bit će olakšan posao i svim sudovima koji su na teškim mukama zbog broja prekršajnih predmeta, a najviše ih je iz oblasti prometa.
Koliko je nenaplaćenih kazni za počinjene prekršaje u BiH, najbolje govore podaci. Primjerice, vozači koji su pijani vozili na ime kazni za prekršaj dužni su 22 milijuna maraka. Ili podatak: svi vozači u BiH po osnovi kazni za prekršaje u prometu, izrečenih od 2009. godine do danas, u ovom trenutku duguju 97 milijuna maraka.

dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar