Plenković svečano dočekan ispred zgrade institucija BiH

Plenković svečano dočekan ispred zgrade institucija BiH

Plenković, koji je u prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini bio 28. i 29. listopada 2016. godine, ovog se puta odaziva na poziv Tegeltije, a kako je planirano, nakon svečanog dočeka, bit će upriličen i susret delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Delegaciji Vijeća ministara BiH, pored predsjedavajućeg Tegeltije, činit će ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović.

Delegaciju Vlade Hrvatske činit će ministar finansija Zdravko Marić, ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za evropska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Tijekom posjete BiH planiran je i susret s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH – predsjedavajućim Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem kao i predsjedavajućim Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Među temama aktualna politička situacija, pitanje reforme Izbornog zakona BiH te jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične saradnje

Razgovarat će se o borbi protiv pandemije koronavirusa, saradnji na realizaciji zajedničkih projekata, posebno u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, jačanju ekonomskim odnosa, saradnji u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te o daljnjoj podršci Hrvatske evropskom putu BiH.

Predsjednik hrvatske vlade položit će vijenac na “Mostu Suade i Olge” u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva, Suadi Dilberović i Olgi Sučić, koje su na tom mjestu poginule 5. travnja 1992. godine, a planiran je i susret s reis-ul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar