Je li mirovinski sustav u BiH pred kolapsom

Broj umirovljenika u Bosni i Hercegovini uskoro bi mogao premašiti broj radnika. Zbog malih plaća, loših uvjeta i slabe ponude na tržištu rada, država ostaje bez radnika, posebno mladih. Ekonomisti upozoravaju da bi taj trend mogao ozbiljno ugroziti mirovinski sustav, a buduće umirovljenike ostaviti bez mirovina.
Iako je umirovljen, Vahidin Muzurović još uvijek radi. Trudi se doći do koje marke više, jer mirovina od 380 maraka nije dovoljna za život dostojan čovjeka, prenosi BHRT.
“Možete izračunati koliko vam treba za režije, hranu, lijekove. Nitko vam neće reći da mu je teško. A ja s prozora vidim kako umirovljenici, naranača ako ima trula, jabuka, a neće… To je ponos”, rekao je Muzurović.
Za život mu nije dovoljna, ali Vahidin, kao i drugi umirovljenici u Bosni i Hercegovini, za sada barem dobivaju mirovinu. Mlađe generacije iz oba entiteta mogle bi se u budućnosti naći u problemu jer radna snaga iz zemlje masovno odlazi. Pravo na mirovinu u Republici Srpskoj ostvaruje 272 tisuća građana, a za isplatu je potrebno 101 milijuna maraka.
Iako je odnos broja umirovljenika i zaposlenih zaista mali, iz fonda MIO poručuju da nema razloga za brigu
“Stopa ovisnosti, kako mi to stručno kažemo, u Republici Srpskoj iznosi 1,18 osiguranika naprema jedan korisnik. To nominalno gledano nije velika stopa, ali ta stopa nije, u usporedbi sa stopama ovisnosti u drugim zemljama, bitno različita”, kazao je Tihomir Joksimović iz Fonda PIO RS.

Ne mnogo bolja statistika u Federaciji Bosne i Hercegovine
U listopadu u Federaciji BiH je bilo 526 tisuća zaposlenih, a 429 tisuća penzionera. Za mirovine mjesečno treba 194 milijuna maraka, a na jednog umirovljkenika ide oko 1,2 radnika. Ni u federalnom Fondu MIO nisu zabrinuti.
“Od 2000. godine, omjer broja umirovljenika i zaposlenih se kreće u ovim okvirima. Dakle, jedan umirovljenik na 1,15 do 1,25 radnika. Tako da ne možemo reći da se bližimo nekoj crvenoj liniji, mada nije ni najjasnije šta je ta crvena linija. Projekcije su da broj umirovljenika neće rasti značajno u bliskoj budućnosti, nekih pet do 10 godina”, rekao je Amel Lizde iz Fond PIO FBiH.
Najnižu mirovinu u Republici Srpskoj – 223 marke prima oko 40 tisuća građana. Prosječnu – nešto više od 400 maraka, 80 tisuća umirovljenika. U Federaciji BiH najniža mirovina je nešto više od 370 maraka, a prosječna 490 KM. Umirovljenici u Federaciji pokušavaju dogovoriti izmjene Zakona o MIO. S posljednjeg sastanka u Vladi izašli su ogorčeni, tvrdeći da za njih nema nimalo sluha.
Umirovljenici najavljuju izlazak na ulice
Ekonomisti kažu da je problem u sustavu i činjenici da nositelji vlasti godinama ne nude rješenje za povećanje gospodarskog rasta, otvaranje novih radnih mjesta, nove investicije i bolje uvjete za radnike, ali i poslodavce. “Zato što su uplate u fondove nerealno niske, a niske su zato što imamo velika opterećenja na isplaćene plaće. Tako da praktično kad god neko dobije plaću preko računa i u koverti, onda za taj iznos u koverti nema uplata u fond”, objasnio je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar. Prema istraživanjima ekonomista, ako se ovaj trend nastavi, u Bosni i Hercegovini će živjeti većinom umirovljenici, a dodatno pitanje je da li će mirovine uopće i biti. Novi podaci govore da je samo u prošloj godini broj umirovljenika povećan za gotovo 12 tisuća.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing