PO ŠUMAMA I GORAMA: Mostarsko poduzeće u napadu na ramske šume

PO ŠUMAMA I GORAMA: Mostarsko poduzeće u napadu na ramske šume

Općina Prozor-Rama adresirala je Prijavu nezakonitih aktivnosti u šumama na području općine Prozor – Rama na sve važnije institucije u Bosni i Hercegovini te na taj način ukazala na vrlo očitu krađu s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi.

Naime, Javno poduzeće “Šume Hercegovačko-neretvanske” d.o.o. je obavijestilo Općinu o početku radova koji uključuju sječu šume na području općine Prozor-Rama. Potpuno nezakonito. Navedeno poduzeće za navedene radnje nije tražilo niti dobilo suglasnost Općine niti je dostavilo suglasnost nadležnih institucija, a koja je pak nužna za provođenje sječe. Akcija sječe šume je dio Plana gospodarenja za 2021. godinu za šumsko-gospodarsko područje “Srednje-Neretvansko” koji je usvojen od strane Nadzornog odbora JP “Šume Hercegovačko-neretvanske”.

“Po načinu planiranja predmetnog posla nelegalne sječe šume može se smatrati da se radi o DOGOVORU, PRIPREMANJU, UDRUŽIVANU i ORGANIZIRANOM KRIMINALU!”, poručio je dr. Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor-Rama u dopisu koji je poslan na brojne adrese državnih i pravosudnih institucija

Dopuštanje nelegalne sječe jednom pravnom subjektu značilo bi otvaranje šuma na području općine Prozor – Rama za nelegalnu sječu i drugim zainteresiranima, a što bi vrlo brzo dovelo do potpune devastacije šumskog fonda, smatraju u Općini te mole institucije na žurne postupke kako bi se spriječila navedena nezakonitost.

Pomoćnik načelnika općine Prozor-Rama Josip Juričić ranije je kazao: “Općina Prozor-Rama ni  jednom šumsko gospodarskom društvu nije davala mišljenje ili suglasnosti na Plan gospodarenja šumama, jer ne postoje zakonski propisi temeljem kojih bi se davalo. Temeljni akt gospodarenja šumom treba biti šumsko gospodarska osnova. Godišnje gospodarenje šumama temelji se na Godišnjim planovima gospodarenja, a obzirom ne postoji Zakon o šumama  u HNŽ-u, ne donose se ni planovi niti je poznato tko šumama gospodari.”

https://ramski-vjesnik.ba/clanak/zasto-nema-zakona-o-sumama-u-hnz-u/123529/

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar