Hrvatska je počela igrati tek kad je Malta, zemlja u kojoj se već mjesecima ne igra, izdahnula

Hrvatska je počela igrati tek kad je Malta, zemlja u kojoj se već mjesecima ne igra, izdahnula

Rejting svjetskih doprvaka uvjerljivo  je najjači adut u ovim kvalifikacijama jer  je uloga jednog od prvih nositelja mogla donijeti skupinu u kojoj je Hrvatska u tri kola vrlo malo odigrala, a prva je na tablici, iako pravi posao tek ostaje za jesen, ali i suđenje karakteristično za velike.

Umoljavano lijepo HNS da gospodinu Lionelu Tschudiju ponudi bianco-pozivnicu za godišnji odmor gdje god i kad god poželi, predlažemo i navijačima hrvatske reprezentacije da mu pošalju šleper omiljenog pića jer taj Švicarac Hrvatskoj je bio jako dobar i zadužio nas je na Rujevici.

FIFA-i koja je instalirala i još na prošlom Svjetskom prvenstvu imala VAR također bi se iz ureda našeg Saveza trebali obratiti s pismom zahvale što ga nema u tekućim kvalifikacijama jer u 19.. minuti Tschudi nije svirao čisti jedanaesterac kad je Juranović igrao rukom u hrvatskom kaznenom prostoru i vjerojatno nas je spasio blamaže.

Iako nikad nećemo znati što bi se dogodilo da je u tom časa Malta povela, kako je Hrvatska djelovala u prvom poluvremenu, koliko je bilo grča i nervoze, ne bi slutilo na dobro. I zato je Tschudi napravio čudesan posao, iako mu moramo po kriterijima ocjenjivati dati peticu što znači – nedovoljan!

image

Foto: RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Dečki u našim dresovima dugo su djelovali su kao da su jedan drugome totalni neznanci i nekom su radnom obvezom natjerani na teren. Tek kad je Malta “pala s nogu“, kad su njezini igrači koji mjesecima ne igraju zbog obustave sezone u toj državi uslijed korone morali odigrati i šesto poluvrijeme u sedam dana, i to su čak sedmorica startali u sve tri utakmice jer nemaju prave zamjene da osvježe momčad, Hrvatska je slomila otpor i kasnije prelomila utakmicu pa konačnih 3:0 izgleda kao da smo uživali u kvalitetnom nogometu.

Malta je bila hrabra, igrala, napadala koliko je god mogla, za razliku od Cipra nije se zatvorila u čahuru, htjela je biti protagonist. Hrvatska se još jednom mučila, patila, jednostavno ponovno nije valjala. Odavno već s kime god Vatreni igraju to nije pravi nogomet. Niti razigran, niti energetski moćan niti taktički discipliniran. Usto nema vrhunskog napadača koji bi u takvim susretima zabio gol ako treba i ni niz čega i izvukao stvar.

Zlatko Dalić na kraju je morao poslati u igru i Modrića, i Perišića, i Brekala Barišića koje je htio odmoriti i tek u 62. minuti Perišić je probio Maltežane. On i Kovačić bili su najbolji pojedinci na terenu. Izbornik nije mogao sakriti napetost i nervozu, a smirio se kod pogotka Modrića s bijele točke. Dragi Tschudi u toj je prilici vidio igranje Maltežana rukom, a Brekalov gol za 3:0 digao je Vatrene na vrh tablice.

Nećemo u miru čekati pripreme za Svjetsko prvenstvo, mnogo toga Hrvatska mora napraviti da bi imala pravu snagu kakva je potrebna jer nema te vrste protivnika koji u ovoj sezoni nije radio probleme. Bili oni najjači (Francuska, Portugal), osrednji (Slovenija), ili autsaderi (Cipar, Malta)… pošteno se napatila. No, možda iz toga izvučemo neki naš inat i mobilizaciju za Euro.

DALIĆ: ‘DO EURA NE DAJEM IZJAVE! NISMO EKIPA, TAKO NEĆE MOĆI DALJE…‘

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić na press konferenciji nakon pobjede protiv Malte rekao je:

“Mučili smo se ovih deset dana, nije nam išlo kako bismo htjeli. Izvukli smo se iz toga i idemo dalje. Bilo je teško dati prvi gol. Pokušali smo sa svježim igračima, odmornima, da oni igraju, a u drugom dijelu kad protivnik padne fizički da uđu drugi. To se tako obistinilo i dobili smo.”

Naglasio je da stvari nikako da se poklope

“U drugoj minuti smo stvorili zicer, i opet kao i u Sloveniji nismo zabili. Prije nam je sve išlo, sada nam ne ide.”

Što kaže je li bila ruka za kazneni udarac u korist Malte?

“Nisam vidio ruku. Pitao sam suca je li bilo zaleđe, kazao je li-la. Što ga ne sudi ako je bilo li-la”, rekao je Dalić i dodao:

“Nisam mislio uvesti Modrića Perišića, ali morao sam.”

image

Foto: RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Jesu li vam ovo bili najteži dani otkako vodite reprezentaciju, bilo je novinarsko pitanje

“Po čemu? Ne čitam što se piše, ne pratim što se govori, družim se s dečkima, ali teško mi je što ne igramo dobro. Ne ide nas, ali ići će nas. Rekli smo na sastanaku u ponedjeljak sve što je trebalo.”

Jedna stvar dobro izgleda to je pogled na tablicu gdje je Hrvatska prva

Kiksat će svi. Slovenci su dali protiv nas 150 posto, nakon toga su obje izgubili. To je normalno jer mi smo meta svima.

Ocjenio je igrače koji su startali, a inače ne igraju puno. I bio vrlo oštar

“Očekivao sam više. To je ipak Malta, ne smiju biti u strahu. Oni su Hrvatska reprezentacija, osim Kovačića nitko nije radio višak jedan na jedan. Tko će raditi to, ako ne oni koji su na terenu, imali su prostora… To je opaska koja vrijedi za sve koji su igrali u prvom dijelu u igri prema naprijed. Iako, da je Vlašić dao gol u drugoj minuti bilo bi drugačije, dečki bi se opustili.

Bit ćemo pred Euro desetak dana skupa. Rekao sam dečkima da nismo ekipa. Nismo još ekipa. Prije Svjetskog prvenstva postali smo ekipa, sada to ponovno nismo. Opet je po onome kao što sam tada istaknuo: govorimo sve za Hrvatsku, a gledamo svoju promociju. Tako nećemo moći dalje. Mladi igrači su talentirani i moćni, ali oni moraju biti dio ekipe, ako ja dođem na pripreme s respektom prema LukiPerišićuLovrenuVidi… onda je jasno da moraju i oni.”

Najavio je da u A vrsti želi vidjeti neke igrače iz Bišćanove mlade vrste

“Ima sigurno potencijala koji će biti nama na dispoziciji, oni će unijeti svježu krv ovdje i razdrmati neke stvari.”

Na kraju je poručio novinarima:

“Do 25. svibnja neću davati intervjue, hvala na podršci i vidmo se na pripremama za Svjetsko prvenstvo.”

Devis Mangia, izbornik Malte je kazao:

“Ovaj rezultat je realan, za Maltu je ova akcija fantastična i siguran sam da ćemo u ovim kvalifikacijama nekoga pobijediti. Nezadovoljan sam što nije suđen kazneni udarac za nas, no ne bih to puno komentirao.”

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar