Nova cijena testa na koronavirus

Nova cijena testa na koronavirus

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH donio je Odluku o izmjeni i dopuni Tarife zdravstvenih usluga u Federaciji BiH. Tako su i snižene cijene testiranja na korona virus.

Komercijalna cijena testiranja na Covid-19 PCR metodom iznosi sada 68 KM (bez PDV), odnosno 79,56 s PDV-om, i sada je jeftinije za 28 KM. Cijena serološkog testiranja iznosi 36 KM (bez PDV), a cijena antigenskog testiranja iznosi 32 KM (bez PDV).

Cijena komercijalnog testiranja je bila do sada 96 KM (bez PDV-a), a novo pojeftinjenje je nešto više od 30%, dok je cijena serološkog testiranja ostala ista

Komercijalna cijena testiranja, kako je pojašnjeno, odnosi se na testiranje na vlastiti zahtjev bez uputnice nadležnog liječnika i obvezujuća je za javne zdravstvene ustanove. Za pacijente s uputnicom nadležnog liječnika testiranje je besplatno. Ova Odluka o pojeftinjenju cijena testiranja na korona virus stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. travnja 2021.

Podsjetimo, da je posljednja izmjena cijena testiranja bila početkom prosinca. Tada je također cijena snižena sa 140 KM, koliko je s PDV-om iznosila po testiranoj osobi, na 112 KM.

Ovo pokazuje da je, u samo tri mjeseca cijena testova na korona virus snižena za oko 44%, što može dati nagovještaj koliko je ZZOiR FBiH uprihodio od testova na korona virus, ali da i dalje i uz značajno sniženje, postoji prostor za zaradu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar