Promjena vremena od petka, za vikend moguć i snijeg

Promjena vremena od petka, za vikend moguć i snijeg

Meteorolog Nedim Sladić danas je objavio novu prognozu vremenskih prilika u narednim danima.
“Nakon četvrtka koji će obilježiti utjecaj grebena po visini, a u prizemlju anticiklonalnog polja koje će biti u slabljenju, zbog čega se prognozira većinom sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, tijekom petka se prognozira nova destabilizacija vremenskih prilika, koja je uvjetovana padom atmosferskog tlaka usljed frontalnog poremećaja sa sjevera koji sa sobom vuče hladniji i vlažan zrak, a po visini se produbljuje visinska dolina sa sjevera osom prema našim područjima”, napisao je Sladić, javlja N1.
Za vikend kiša
U petak su, kako kaže, moguće povremene kiše i pljuskovi. “Zbog svega navedenog, sa sjeverozapada pristizat će oblačnost u naša područja pa već u petak poslijepodne nad našim područjima bit će dosta vlage na srednjim razinama atmosfere s kojim se u većem dijelu Bosne prognoziraju predfrontalne nestabilnosti – očekuje se povremena kiša, a uz kišu su mogući i prvi pljuskovi praćeni grmljavinom, izgledniji na sjeveru Bosne, budući da bi nešto više dnevne temperature zraka i zagrijana podloga, kao i priliv nešto svježijeg zraka po visini implicirale i poslužile kao recept na izdizanje zagrijanog zraka sa podloge koji se dalje hladi, širi i kondenzuje”.
Susnježica na višim nadmorskim visinama
Glavni dio frontalnog poremećaja se prognozira tijekom subote, dodaje Sladić. “Glavni dio utjecaja prilično sporopokretnog frontalnog poremećaja koji će se premjestiti preko Bosne i Hercegovine se prognozira tijekom subote. Od prvih sati subote se prognozira kiša koja će se do poslijepodnevnih sati sa sjevera Bosne proširiti prema središnjim područjima Bosne i Hercegovini, no usljed pada temperature zraka uvjetovana izraženijim sjevernim strujanjem i prilivom hladnijeg zraka po visini, na višim nadmorskim visinama od 1000 metara se prognozira prelazak kiše u susnježicu i snijeg od poslijepodnevnih sati prema večeri.
Padaline u Bosni mogu mjestimično biti i izraženije usljed utjecaja orografije, ali i sporog kretanja samog sustava s kojim u 24 sata može mjestimično pasti preko 20 mm padavina. Prema kraju dana i u noći sa nedjelju prema našim područjima ponovno se gura ogranak polja povišenog atmosferskog tlaka s kojim najprije na sjeverozapadu i sjeveru padaline su u prestanku”, navodi Sladić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar