Počelo obnovljeno suđenje Eneveru Buzi za zločin na Uzdolu

Počelo obnovljeno suđenje Eneveru Buzi za zločin na Uzdolu

Pred Apelacijskim vijećem Državnog suda počelo je obnovljeno suđenje Enveru Buzi, kojeg optužnica tereti, u svojstvu zapovjednika Samostalnog bataljona “Prozor” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za zločin počinjen u Uzdolu kod Prozora u rujnu 1993. godine, objavio je detektor.ba.

Apelacijsko vijeće je ranije uvažilo žalbu obrane i ukinulo prvostupanjsku presudu kojom je Buza osuđen na 12 godina zatvora jer je, kao vršitelj dužnosti zapovjednika Samostalnog bataljona “Prozor” ABiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, te odredilo održavanje pretresa.

Suglasnošću Tužiteljstva i Obrane, nije pročitana optužnica na ovom ročištu

Tužiteljica Sanja Jukić izjasnila se da je u obnovljenom postupku potrebno da se prihvate svi dokazi koji su provedeni pred Prvostupanjskim vijećem, te je planirano saslušanje tri svjedoka o akciji na Uzdolu, među kojima zaštićenog svjedoka “G” i izvođenje novih dokaza.

Vasvija Vidović, odvjetnica optuženog Buze, rekla je da ostaje kod ranije priloženog podneska, te predložila saslušanje svjedoka

Ona se izjasnila da je potrebno da se prijedlog Tužiteljstva odbaci, dodavši da je svjedok “G” ranije saslušan, te su se “stekli uvjeti da se iskaz može čitati”.

Vidović se protivila i saslušanju druga dva svjedoka koje je predložilo Tužiteljstvo.

“To bi otvorilo vrata da Tužiteljstvo izmijeni optužnicu”, kazala je ona i dodala da bi to optuženog moglo dovesti u teži položaj. Rekla je da Tužiteljstvo nije ulagalo žalbu na činjenično stanje.

Predsjedavajući Apelacijskog suda Tihomir Lukes kazao je da su na snazi još uvijek mjere zabrane za Buzu

Lukes je naveo da se prihvaća prijedlog Tužiteljstva BiH da se saslušaju svjedoci, te je za dokaze obrane rekao da je potrebno da se reproducira iskaz svjedoka i ponovo sasluša svjedok kojeg je Obrana predložila.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. ožujak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar